Slovenija
2653 ogledov

Upokojencem omejen dostop do javnega prevoza?

Ljubljana 18.05.2013 mestni avtobus, proga 6, trola, mestni javni prevoz, postaj Saša Despot
Sindikat upokojencev je na nogah.

V luči naraščajočega števila okužb s koronavirusom na infrastrukturnem ministrstvu pripravljajo uredbo glede javnega prevoza, s katero želijo ranljivi starejši generaciji omogočiti čim manj stika z ostalimi potniki. Sindikat upokojencev ostro nasprotuje vsakršnemu omejevanju dostopa upokojencev do storitev in že napoveduje ustavno presojo.

Občutljiv izziv

Na ministrstvu so za STA pojasnili, da pripravljajo uredbo, ki bi ranljivi starejši generaciji omogočila, da najnujnejše poti opravijo z manj stiki z ostalimi. "Zavedamo se, da gre za kompleksno in občutljivo tematiko, ki odpira številne pravne in strokovne dileme, zato bo potrebno temeljito usklajevanje, preden bo predlog uredbe nared za obravnavo in sprejem na vladi ter potem komuniciranje v javnosti," so še navedli in dodali, da vlada s predlogi ukrepov vedno stremi k zaščiti najbolj ranljivih skupin prebivalstva.

Sindikat: Diskriminacija

V Sindikatu upokojencev Slovenije so novico o pripravi uredbe, s katero naj bi po njihovih navedbah dostop upokojencem in starejšim do storitev javnega prevoza omejili na določene ure, sprejeli s presenečenjem in nejevero, so zapisali. "Doslej si nismo mislili, da je v državi, ki bi rada veljala za civilizirano in demokratično, takšna diskriminacija kateregakoli dela prebivalstva sploh mogoča," so kritični v sindikatu.

Takšna uredba bi, kot so zapisali v sindikatu upokojencev, po krivici prizadela številne starejše, ki lahko pridejo do zdravnika, banke, zavarovalnice, sodišča, upravne enote, različnih zavodov in drugih uradov samo z javnim prevoznim sredstvom.

Tudi v Zdusu ogorčeni

Omejevanju dostopa upokojencev do javnega prevoza nasprotujejo tudi v Zvezi društev upokojencev Slovenije (Zdus), kjer pozivajo odgovorne, naj upokojence obravnavajo enako kot vse druge državljane. Kot so zapisali, so starejši ljudje in upokojenci enakopravni in enakovredni državljani, ki veliko prispevajo družbi in gospodarstvu, zato jih diskriminacija v tem ukrepu globoko žali in prinaša veliko razočaranje nad predlagatelji.

Zapisali so tudi, da so ogorčeni nad razslojevanjem državljanov na zdravstveno ogrožene in manj ogrožene. "V vseh desetletjih, ki smo jih preživeli, smo se naučili skrbeti za svoje počutje in zdravje in ob skorajšnjem praznovanju mednarodnega dneva starejših, 1. oktobru, zares ne potrebujemo nikakršnih socialno-zdravstvenih eksperimentov, kaj naj nam bo dovoljeno in kaj ne," so zaključili.

slovenija 05.05.11, mladi, upokojenci, starejsi, mladina, starost, mladost, poko Slovenija Brezplačno za vse upokojence in starejše od 65 let

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 21:05 30.september 2020.

    Ko že upaš, te znova prepričajo, da jim kretenov ne manjka.

  • Naklonsky 08:21 30.september 2020.

    Upokojenci so priviligirani, ne zapostavljeni! Imajo brezplačne prevoze, medtem ko jih ostali prebivalci nimamo! Naj ne serjejo, saj se za njih ni popolnoma nič spremenilo, celo izboljšalo. Prepovedujejo samo vožnje v času od devetih do enajstih za ostale udeležence, tako ...prikaži večo da bodo imeli gospodje upokojenci več placa na busih in vlakih. In kje vidijo problem?

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 07:44 30.september 2020.

    svetovna zdravstvena organizacija obrača ploščo za 180% zdaj trdijo, da zdrav človek ne more prenašati virusa, torej so maske nepotrebne, JJ pa razmišlja o ponovnem uvajanju karantene. .