Slovenija
1144 ogledov

Upokojencem višje pokojnine

Pokojnina Profimedias
Poslanci so brez glasu proti sprejeli novelo pokojninskega zakona, po kateri bodo upokojenci z izpolnjenimi polnimi upokojitvenimi pogoji dobili najmanj 500 evrov pokojnine.

Novela je po oceni vlade pomemben korak pri zmanjševanju tveganja revščine med upokojenci. Novela po njenih besedah ne posega v temeljna načela pokojninskega in invalidskega zavarovanja, ampak je namen zagotoviti najnižjo starostno ali invalidsko pokojnino za tiste, ki so izpolnili polne pogoje za upokojitev.

Višina pokojnine mora biti vsaj tako visoka, da upokojencem ne bo treba zaprositi za varstveni dodatek, menijo v vladi. Najnižja pokojnina bo v skladu z novelo po njenih navedbah zagotovljena skoraj 45.300 osebam. Med njimi je več kot 29.700 žensk.

Starostnih upokojencev je po podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje približno 440.000. Prejemnikov starostnih pokojnin s pokojnino do 500 evrov je bilo februarja skupno približno 98.200.

Predlog ZL ni dobil podpore

DZ ni podprl dopolnila opozicijske ZL, po katerem bi povečali minimalno odmerno osnovo za predčasno pokojnino s 26 na 40 odstotkov. Znašala bi 310 evrov, medtem ko zdaj znaša 201 evro. S takim ukrepom bi se po mnenju ZL povečala tudi zajamčena pokojnina za predčasno upokojene osebe, ki imajo najnižje pokojnine.

Toda po opozorilu vlade je osnovni namen novele zagotoviti najnižjo pokojnino tistim, ki so kadarkoli v preteklosti dopolnili polno pokojninsko dobo, njihova pokojnina pa ne dosega 500 evrov. Z novelo naj bi čim manj posegali v sistem, ki temelji na vplačanih prispevkih in na solidarnosti. Z dopolnilom ZL pa bi spremenili odmero pokojnin, kar bi po opozorilu vlade pomenilo poseg v sistem.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 4
  • Onlytime 11:33 26.julij 2017.

    Razmišljajo dobro, ni kaj. Koliko od tega in kdaj pa bodo zvišali pokojnine in realizirali obljubljeno, je pa nebeška skrivnost.

  • Kirka 07:42 27.april 2017.

    Navaden predvolilni bonbonček! Najprej so pokvarjenci pokradli del penzij vsem upokojencem (s tistim famoznim koeficientom, ki znižuje osnovo), sedaj bodo pa nekaterim malo vrnili. Zlasti bodo veseli tisti, ki imajo nekaj čez 500€ in bodo dobili prst v r..! Prav ...prikaži več res imam dovolj teh naših bedastih, pokvarjenih politikov in to prav vseh. Očitno gredo v politiko ljudje, ki ne znajo misliti in ustvariti kaj z lastnimi rokami.

  • ode 06:06 26.april 2017.

    Še letos bodo tudi tisti brez 40 let delovne dobe zahtevali najmanj 500 evrov starostne pokojnine.