Slovenija
25719 ogledov

Svetovalko Pirc Musar primerjal z nacisti, predsednica pobesnela

protest upokojencev pavle rupar
1/2
Saša Despot Pavel Rupar.
Upokojenci vztrajajo, zbrali so se že četrtič.

Danes se je na Trgu republike znova, že četrtič, zbralo nekaj tisoč upokojencev, ki od vlade zahtevajo zvišanje pokojnin, dodatne pokojninske prejemke in redno usklajevanje pokojnin z inflacijo. Poleg tega od predsednice republike Nataše Pirc Musar zahtevajo odstop njene svetovalke Biserke Marolt Meden, ki sodeluje pri pripravi zakona o evtanaziji.

Nagovoril jih je Pavle Rupar, nekdanji poslanec SDS, sedaj pa vodja Inštituta 1. oktober, ki je skupaj z ljudsko iniciativo Glas ljudstva organizator protesta. "Nihče si ne upa pred nas in nas pogledati v oči, ne predsednik vlade, ne Luka Mesec, še najmanj pa Jenull in Nika Kovačeva," je dejal Rupar in dodal, da je čas, da odločno zahtevajo, "kar so nam vzeli"

protest upokojencev | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ponosen je, da so dobili povabilo predsednika vlade, obljubil jim je, da bodo odslej partnerji pri oblikovanju pokojninske zakonodaje, je povedal Rupar. Izrazil je solidarnost s kmeti, ki so pred tednom dni prav tako protestirali.

Ostro je nastopil proti Biserki Marolt Meden zaradi zakona o evtanaziji, ki jo je primerjal s Hitlerjevimi metodami. Pri upokojencih evtanazija vzbuja strah, je prepričan Rupar, ali sploh še obiskati zdravnika in "kaj bo v injekciji". Sramotno je po njegovih besedah tudi, da so na obrazec za zbiranje podpisov zapisali "za življenje". 

Protestniki so se sprehodili mimo predsedniške palače in po okoliških ulicah do Trga republike, kjer so po Ruparjevem pozivu najprej zmolili Oče naš, čemur je sledil bučen aplavz. Skupaj so zapeli slovensko himno, nato pa se zaobljubili, da se bodo borili, da vlada izpolni njihove zahteve. "Vlado pozivamo, naj nas jemlje resno in nemudoma izpolni naše zahteve, ali pa naj odstopi!"

Upokojencem je zapela tudi Jožica Svete.   

protest upokojencev | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pirc Musar: Takšnih napadov ne bom dovolila!

Na Ruparjeve izjave glede predloga o evtanaziji se je že odzvala Nataša Pirc Musar. "To je moja Biserka. In naj že kar na začetku povem, da ne gre nikamor," je jasno zapisala.

Poudarila je, da "takšnega obračunavanja z nekom, ki ga izjemno cenim in spoštujem, ki na področju boja za človeka pravice premika gore", ne more dopustiti.

protest upokojencev | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Zato je odločno obsodila pozive k njeni odstranitvi in primerjanje z nacističnimi metodami. "Gre za brutalno sovražne besede v režiji nekoga, ki ima s tovrstnim početjem sicer že dolgo zgodovino. Tudi pravnomočno dokazano. In gre tudi za vsebinsko zavajanje in laži. Takšnih napadov na svoje sodelavce in tudi na institut predsednika republike ne bom dovolila. Poziv k »odstranitvi« ima namreč bistveno širšo in nevarno sliko. Gre za ustrahovalno sporočilo vsem v Sloveniji, da naj pazijo, kaj govorijo in kakšna stališča zastopajo, saj se bo z njimi v nasprotnem primeru - in ob določenem volilnem razpletu - obračunalo. In to je tisto, kar nas mora ob današnjem dogajanju najbolj skrbeti. Pričakovala bi, da bi se ob današnjem grobem napadu oglasile tudi nekatere druge državne institucije in posamezniki," je poudarila.

Predlog zakona o evtanaziji podpira, saj je prepričana, da je pravica do končanja lastnega življenja "integralen del pravice vsake osebe, da avtonomno vodi svoje življenje v skladu s svojimi ideali in prepričanji, del katerih je tudi ocena o lastnem zdravju in stopnji dostojanstva, ki mu jo zdravje, ko to začenja pešati, še pušča".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 132
  • Avatar MS
    MS 16:58 04.maj 2023.

    V kliničnem centru v Ljubljani je 4. maja 1980 umrl dosmrtni predsednik nekdanje Jugoslavije Josip Broz Tito.

  • bobubob 14:45 04.maj 2023.

    Večkrat bo pobesnela, bolje bo. Naj torej vsi tile paraziti čimvečkrat besnijo - bolje to, kot da vedno besni le narod. Pa še to jim želim, da se čimvečkrat odgovorno cepijo.

  • Avatar MS
    MS 11:46 04.maj 2023.

    Komentar ni potreben! Njegova faca vse pove!