Slovenija
12414 ogledov

Upokojenci ne pridejo na vrsto za nakupovanje

Trgovina koronavirus vrsta Epa
Zagovornik načela enakosti opozarja na težave, ki jih imajo starejši, nosečnice ter osebe z invalidnostmi, zaradi Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v RS.

Odlok omenjenim skupinam prebivalcev omogoča nakupovanje med 8. in 10. uro, kar pa povzroča precej težav, saj v omenjenem časovnem obdobju vsi ne pridejo na vrsto. Za 620.000 upokojencev je to edini čas v dnevu, ko smejo iti po nakupih. 

Zagovornik pozdravlja ukrepe vlade, ki namenjajo posebno skrb ranljivim skupinam. Opozarja pa, da se je v praksi izkazalo, da je odmerjeni nakupovalni čas za skupino, ki predstavlja skupaj skoraj tretjino prebivalstva Slovenije, prekratek. 

Zagovornik načela enakosti je Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo priporočil, naj pripravijo predlog spremembe časovnega intervala, namenjenega omenjenim ranljivim skupinam, po katerem bi se čas za nakupovanje razširil z dveh na štiri ure.

Koronavirus v Italiji Kaos Slovenija Upokojenka: Ne grem več v trgovino, upokojencem se je skisalo

"Varovanje ranljivih skupin pred okužbo s koronavirusom je prioriteta. Nujno pa je tudi, da imajo vsi dostop do nakupa osnovnih živil. Upokojenci, nosečnice in invalidi predstavljajo skoraj tretjino prebivalstva Slovenije, zato za varno nakupovanje potrebujejo več časa. Vladi predlagamo, da jim omogoči nakupovanje med 8. in 12. uro," je dejal Miha Lobnik, zagovornik načela enakosti. 

Ker so trgovine odprte do najmanj 18. ure, bi omenjena sprememba ostalim skupinam prebivalstva še vedno omogočila dovolj časa za nakupe živil. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 20
  • dejan204 11:11 03.april 2020.

    Ker mam trgovinski vhod pred oknom marsikaj vidim pri nas sem zasledil nekaj upokojencev in tudi eno nosecnico skoraj vsak dan do danes ki je stala pred vrati. Se oproscam ampak to je BOLANO

  • fasader56 08:59 03.april 2020.

    Naj vstanejo ob sedmi uri,pa bodo prišli na vrsto. Včeraj me je ena smrklja pred trgovino vprašala,če sem upokojenec ne smem v trgovino,a ko sem snel nagobčnik-masko,je bilo vse vredu........

  • munja 08:31 03.april 2020.

    Uro za nakupe upokojencev bi lahko tudi spremenili. Recimo od 10,30 do 13,00 ure. Zakaj bi pa morala biti od 8. do 10.? Pri nas je od 11. do 14. ure v trgovinah(imamo jih 6 na razdalji ca 400m) komaj ...prikaži več kakšen nakupovalec. Preverjeno v praksi. Pa to ni samo zdaj, ampak tudi pred to krizo. Vem pa, da je drugače v malo večjih mestih.