Slovenija
28762 ogledov

Upokojenci, ne veselite se preveč, naslednja pokojnina bo nižja

upokojenec upokojenca starejša moška Saša Despot
Upokojenci so danes na transakcijske račune prejeli februarske pokojnine. Pokojnine, ki bodo izplačane naslednji mesec, bodo nižje.

Povišica pri izplačani februarski pokojnini bo namreč dvakrat višja kot sicer, saj je prištet tudi poračun za januar. Pokojnine so se namreč uradno zvišale že 1. januarja, a so sklep o tem lahko sprejeli šele pred dobrim tednom, ko je statistični urad objavil podatek, kakšna je bila lani povprečna plača, zato se povišica, ki bi upokojencem pripadala že pri januarski pokojnini, izplača šele pri februarski .

Povedano bolj konkretno, če je imel nekdo januarja 600 evrov pokojnine, je danes prejel 638,40 evra, prihodnji mesec pa bo le 619,20 evra. Konkretne primere si lahko ogledate v spodnji tabeli. Če je ne vidite, kliknite na Oglejte si celoten članek.

Decembrska uskladitev še visi v zraku: če bo in kakšna bo

"Za letos je naslednja uskladitev predvidena še v mesecu decembru, ki pa bo odvisna od rasti bruto domačega proizvoda BDP. Uskladitev bo izvedena, če bo gospodarska rast nad 2,5-odstotna," je pred kratkim pojasnil direktor Zavoda za pokojninsko zavarovanje Slovenije Marijan Papež, a opozoril, da še ni jasno, kakšna bo. Prvotno je bil kljub vetu sprejet predlog, da se vsem upokojencem pokojnina decembra zviša za 6,50 evra, čeprav so mu nasprotovali tudi v DeSUS-u, a so dobili zagotovila, da bo zakon spremenjen in bo uskalditev izvedena v odstotkih. Nato je državni svet predlagal spremembo, vlada jo je potrdila, a zakon pred odstopom Marjana Šarca še ni bil sprejet.

"Kar se tiče uskladitve v nominalnih zneskih in ne odstotkih, zakon, ki ureja to področje še ni bil spremenjen, v vsakem primeru je nominalno povečanje pokojnin za obstoječi pokojninski sistem neustrezno. Upamo, da bo sprejet predlog državnega sveta, da se zakon spremeni in da bo decembrska uskladitev v odstotku, če bo do nje prišlo," je povedal Papež. V predlogu zakona, ki še ni bil sprejet, je v primeru več kot 2,5-odstotne gospodarske rasti predvideno zvišanje pokojnin za odstotek.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 20
  • jakec42 08:50 02.marec 2020.

    Kot da smo tako butasti in tega ne bi vedeli!!!

  • kapibara1 17:36 28.februar 2020.

    Bolje 2 centa gor... kot cent dol.. - DRugače pa eno samo norčevanje iz vplačil upokojencev.. !! Države nagrade- državne najvišje penzije, brez dinarja vplačila+ kvazi kulturnikom.. :-(

  • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 14:24 28.februar 2020.

    Presneta Bratovškova, še nekje je uspela zhebati komletni sistem. Več škode od nje že dolgoi ni uspelo nikomur. Hvalabogu odhaja. Zopet. In upam, da dokončno.