Slovenija
3398 ogledov

Upokojenci niso zadovoljni. To želijo.

upokojenci Saša Despot
Zveza društev upokojencev (Zdus) želi višji dvig pokojnin od predvidenega.

Zveza društev upokojencev predlaga, da se pokojnine februarja uskladijo vsaj za 7,1 odstotka, ne pa samo za predvidenih 4,9 odstotka. Glede na podatke o rasti inflacije in cen življenjskih potrebščin ocenjujejo, da jim bosta vlada in svet pokojninskega zavoda prisluhnila. Poleg tega naj vlada razmisli o izplačilu draginjskega dodatka, so pozvali.

"Upokojenci nismo zadovoljni, da se bodo pokojnine redno uskladile samo za 4,9 odstotka," je na današnji novinarski konferenci dejal predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik.

Veljavna pokojninska reforma je bila pripravljena leta 2012, ko je bila velika gospodarska kriza in deflacija, je spomnil član strokovnega sveta Zdusa Erik Hofbauer. Model izračuna za usklajevanje po njegovih besedah ni predvidel tako visoke inflacije, kot je zdaj. Povprečna letna inflacija je bila lani kar 8,8-odstotna, je izpostavil.

Spomnili na koalicijsko zavezo

Po veljavnem načinu se pokojnine uskladijo za 60 odstotkov rasti povprečne bruto plače in za 40 odstotkov povprečne rasti cen življenjskih potrebščin, tako da bi morala biti februarska uskladitev res 4,9-odstotna, vendar pa je to glede na višino dejanske inflacije in rast cen življenjskih potrebščin premalo, je prepričan. Hofbauer meni, da bi blada morala pri izračunu dviga upoštevati "ne samo podatke, ki jih ima ZPIZ, ampak tudi delež, ki izhaja iz raziskave o dvigu minimalnih življenjskih stroškov". Prag revščine je postavljen pri 771 evrih na osebo, oktobra izrdelan izračun minimalnih življenjskih stroškov je pokazal, da so minimalni življenjski stroški 670 evrov.

Če bi bilo zvišanje 7,1-odstotno, bi zagotovljena pokojnina za 40 let pokojninske dobe, ki je zdaj malenkost pod 654 evrov, znašala 700,16 evra. Tako bi se zaveza iz koalicijske pogodbe, po kateri bo zagotovljena pokojnina letos znašala najmanj 700 evrov, po izračunu Zdusa izpolnila. Če pa bi bila uskladitev le 4,9 odstotka, bi zagotovljena pokojnina znašala malenkost pod 686 evrov, kar je dobrih 14 evrov manj od koalicijske zaveze, so poudarili.

Spomnili so še, da so bili upokojenci prikrajšani pri redni uskladitvi leta 2021. Namesto 3,5 odstotka je namreč znašala le 2,5 odstotka. Takratna vlada je sama določila ta odstotek, še preden je imela podatek o povprečni bruto plači za leto 2020. Šele ko je bil ta znan, je postalo po Hofbauerjevih besedah jasno, da je bila uskladitev prenizka.

Nenazadnje vlado pozivajo, naj razmisli o draginjskem dodatku za upokojence. Dobiti bi ga morali tisti, ki imajo pokojnino pod 771 evri, kolikor znaša prag tveganja revščine. Izplačan naj bo pod enakimi pogoji, kot je bil energetski dodatek, je dejal Hofbauer.

Želijo 20-odstotni dvig pokojnin

K dvigu pokojnin poziva tudi Ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije. Iniciativa zahteva 20-odstotni dvig vseh pokojnin, ki so nižje od 1500 evrov in dvig najnižjih pokojnin na 750 evrov za vsakega, ki prejema manj. Glas upokojencev vabi na vseslovenski protest upokojencev, ki bo 1. februarja v Ljubljani, na omenjeni protest pozivata tudi vdina člana SDS Pavle Rupar in Monika Škrinjar. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • lojs 17:02 18.januar 2023.

    upokojenci se mi smilijo, res so še kako smiselni biti na protestu in povedati, da obstajajo ... je pa res, da marsikdo ni sposoben priti dol do lj in biti tam dalj časa in potem še nazaj prilezti ... tudi zato se mi smilijo

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 15:21 18.januar 2023.

    Ja super, jaz bi tudi 20% povišico! Pa vsi v JU bi povišico, pa socialni trasferji se bodo dvignili, vsi bi vse, tisti, ki pa ustvarjamo dobiček moramo pa delati in biti tiho, da sploh imamo službe. Naj gre svet ...prikaži več v maloro, pa bo mir.

  • Avatar bobnar53
    bobnar53 14:41 18.januar 2023.

    Sušnik se je zgleda končno zbudil, se je ustrašil za primat pri upokojencih, saj ga po desni prehiteva Rupar in SDS!!