Slovenija
33 ogledov

Upokojenci v dolgovih

108 evrov je povprečna najmenina za stanovanje sklada v velikosti 38 kvadratnih Žurnal24 main
Najemnine. Dolgovi upokojencev, ki živijo v stanovanjih nepremičninskega pokojninskega sklada, naraščajo.

"Čedalje več upokojencev ne zmore plačevati najemnin," ugotavljajo na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije.

Kako do najema stanovanja?
Pogoji. Stanovanja lahko najamejo upokojenci ali starejši od 65 let, ki jim zdravstveno stanje še omogoča samostojno bivanje v stanovanju in jim ni bila iz krivdnih razlogov odpovedana najemna pogodba za neprofitno stanovanje oziroma stanovanje z neprofitno najemnino.

Prošnja. Kandidati vloge oddajo na lokalno društvo upokojencev, ki skladu bodočega najemnika tudi predlaga.

Gre za najemnike stanovanj nepremičninskega sklada pokojninskega in invalidskega zavarovanja (PIZ), ki so bila za starostnike večinoma zgrajena v 80. letih.

Polmilijonska luknja
Najemniki so konec leta 2008 skladu dolgovali slabih 545 tisoč evrov, lani pa že nekaj manj kot 581 tisoč (podatki za prvo polovico letošnjega leta bodo na voljo šele konec avgusta).

"Splošen gospodarski položaj se odraža tudi pri najemnikih stanovanj sklada," pojasnjujejo na skladu. Dolžniki se lahko dogovorijo za obročno odplačevanje. Terjatev namreč na skladu ne odpisujejo, razen tistim, ki niso več njihovi najemniki in jih pač ni več mogoče izterjati – ta dolg predstavlja skoraj polovico vsega dolga.

 

1,4 osebe na stanovanje
V skladovih stanovanjih bivajo pretežno samske ženske. Povprečna starost najemnikov je nekaj manj kot 70 let.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.