Slovenija
367 ogledov

"Upokojenko ste spremenili v brezdomko"

Upokojen par. Shutterstock
Upokojenka, ki prejema nekaj več kot 300 evrov pokojnine, je zaradi dolga Zavarovalnici Maribor ostala brez stanovanja. Sodišče ga je prodalo na dražbi, čeprav se je z zavarovalnico ravno tisti dan dogovarjala o odplačilu dolga.

Boris Karbonja | Avtor: FB FB
"Vljudno vas pozivam, da napnete vse moči in vrnete stanovanje gospe I," pismo naslovljeno na ministre Anjo Kopač Mrak, Dušana Mramorja ter Gorana Klemenčiča začenja mariborski humanitarni aktivist Boris Krabonja. Kot navaja, je upokojenka s 313 evri pokojnine zaradi dolga Zavarovalnici Maribor (ZM), ki je znašal 1679,36 evrov, ostala brez stanovanja. Navedeni znesek naj bi bil glavnica, ZM pa je pripravljena odpisati obresti in ostale stroške, piše Krabonja, ki je skupaj z drugimi prostovoljci zbral dovolj denarja za povračilo dolga. 

"V petek, 25.3.2016 ob 9 uri je bila gospa I na sestanku na ZM, kjer so ji potrdili, da je dolg poplačan in stvar urejena... no, skoraj urejena; namreč okoli 14..30 ure so me klicali iz ZM in mi povedali, da je stanovanje sodišče prodalo in tako je kljub izjemnim naporom vseh nas in kljub temu, da smo ves dolg poravnali, gospa I ostala brez stanovanja."

"Vse tri pozivam k ukrepanju, brez neumnih pojasnil, kajti zaradi 1679,36 evrov ne morete spremeniti upokojenke v brezdomko!", pravi Krabonja in vse tri ministre poziva naj nemudoma ukrepajo. 

Ministrstvo: v primeru prodaje stanovanja ne moremo ukrepati

"Razumemo hudo stisko gospe, vendar ministrstvo v konkretnem primeru prodaje stanovanja ne more ukrepati," so nam sporočili z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodi Anja Kopač Mrak

Predlagajo, da se gospa za pomoč obrne na center za socialno delo, kjer bodo preverili katere od socialnih transferjev oziroma subvencij lahko uveljavlja, ali je na primer upravičena  do izredne denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka... "Gospo bodo  na centru lahko usmerili tudi na nevladne organizacije (RK, Karitas)  prek katerih država  pomoči potrebnim razdeljuje tudi pakete z osnovnimi prehrambenimi artikli," dodajajo na ministrstvu. "Prav tako CSD Maribor uspešno v sodelovanju z Javnim medobčinskim stanovanjskim skladom Maribor in tudi v sodelovanju z občino Maribor razrešuje posamezne stanovanjske stiske v Mariboru, tako, da nihče ne ostane brez pomoči."

Zavarovalnica: Postopka prodaje stanovanja nismo mogli ustaviti

Zavarovalnica Maribor  | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Za pojasnila smo prosili tudi Zavarovalnico Maribor, kjer na vprašanje zakaj postopka prodaje stanovanja, če so z dolžnico dolg poravnali, niso ustavili, odgovarjajo: "Zavarovalnica Maribor ni imela možnosti ustavitve postopka, saj je bila dražba za dotično stanovanje razpisana in izvedena že 23. 3. 2016 ob 9. uri, torej preden je prišlo na ta dan (ob 15.45) do komunikacije z gospodom Krabonjo, ki nas je prosil za pomoč. Uradni podatek o prodaji stanovanja na dražbi smo s strani sodišča prejeli  25. 3. 2016 po 12. uri."

Na sestanku naj bi dolžnico obvestili, da informacij o uspešnosti dražbe nimajo, da pa so se, v primeru da dražba ni bila uspešna, pripravljeni  z njo pogovoriti o nadaljnjih možnostih. "Dolg znaša znatno več kot znesek, ki ga omenjate, prav tako nismo govorili o tem, da je zadeva zaključena, sicer bi to gospe tudi pisno sporočili," dodajajo na ZM. 

"Na pozive se ni odzivala se do izvržbe"

Kot še pojasnjujejo, je dolg star že več kot deset let. "V Zavarovalnici Maribor smo si v preteklih letih, sploh pa v mesecih pred dražbo, prizadevali, da bi z gospo dosegli dogovor o obročnem odplačilu dolga, vendar se gospa na naše pozive in prošnje ni odzivala. Na naše pozive se je prvič odzvala šele, ko nas je kontaktiral in povezal gospod Krabonja, ko pa je bila, na žalost, dražba že zaključena in nismo imeli več nikakršnih možnosti za zaustavitev postopka." 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 24
  • moder 14:21 31.marec 2016.

    Slovenski standard!

  • Pepe007 10:25 31.marec 2016.

    Nobenega stanovanja nisem kupil, ker sem pač hišo sam zgradil.Moja mama ima manj pokojnine in nima nobenega dolga. Stara je 75 let in vsak dan dela kaj na svoji kmetiji. Mestni upokojenci pa bi samo jamrali in čakali, kaj ...prikaži več jim bo nekdo pred rit prinesel. Ko pa ni nič, pa v jok in stok...

  • Zmago 10:21 31.marec 2016.

    No, koliko si dal za stanovanje ??.......balkanec oportunistični ???Kajne, se ti je končalo pravljično, ko si dobil stanovanje za "kusor", s tem da si 85 letno starko spajsal iz stanovanja. Svaka ti čast,....brate,...........Le katere Vaše PRODUKTE si je ...prikaži več privoščila starka ??? s 300€ pokojnine. Me močno zanima, in kdo ji je potisnil kaj za v podpis ??