Slovenija
83979 ogledov

Upokojenski dodatek in božičnica sta nepravična

Denar, evri Profimedia
Upokojenci vsako leto dobijo letni dodatek, letos bodo dobili še božičnico v višini 40 odstotkov letnega dodatka. A ti dodatki, ki naj bi izboljševali materialni položaj prejemnikov nizkih pokojnin, ustvarjajo nove krivice. Na ministrstvu že nekaj časa razmišljajo o veliki spremembi.

Ker so letni dodatki določeni po razredih, je tisti z enim evrom več pokojnine lahko bistveno na slabšem. Upokojenec, ki ima 601 evro pokojnine, letos dobil kar 196 evrov manj dodatkov kot tisti, ki ima en evro manj pokojnine in bo tako kaznovan, da je plačeval višje prispevke in ima odmerjeno višjo pokojnino.

Pri meji med višjimi razredi je razlika nižja, a še vedno velja, da bo tisti z evrov več pokojnine prejel 84 oziroma 70 evrov manj dodatkov, od Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje pa bo, čeprav je plačeval višje prispevke, dobil izplačanega manj denarja.

"Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve se zavedamo omenjenih težav in zato že nekaj časa razmišljamo v  smeri, da v prihodnje pri letnem dodatku ne bi bilo več odmere po razredih, temveč bi se izplačilo dodatka izvedlo po določeni linearni funkciji, pri čemer do razlik med posameznimi prejemniki v smislu mejnih zneskov znotraj posameznih razredov ne bi bilo. Trenutni enkratni dodatek pa je sledil obstoječi strukturi razredov letnega dodatka," so nam pojasnili.

Premoženje se ne preverja, a to bi se lahko spremenilo

Kdor je kdaj zaprosil za otroške dodatke, ve, da center za socialno delo pregleda vse prihodke, prihranke in premoženje, pri letnem dodatku za upokojence pa se premoženjsko stanje ne upošteva. Reven upokojenec s 721 evri pokojnine bo tako dobil manj dodatka kot upokojenec, ki ima vikend v Kranjski Gori in na morju, a le 720 evrov pokojnine.

"Letni dodatek je pravica iz obveznega pokojninskega zavarovanja. Pri pravicah iz obveznega pokojninskega zavarovanja se premoženjsko stanje uživalcev ne preverja. Bi se pa to lahko spremenilo, če bi se ta pravica izločila iz sistema pokojninskega in invalidskega zavarovanja," pravijo na ministrstvu.

Pravice, ki izhajajo iz obveznega pokojninskega zavarovanja, so načeloma odvisne od plačanih prispevkov, več kot je plačanih prispevkov, višja je pravica. Pred leti smo poročali o sestricah, ki po smrti očeta v prometni nesreči nista bili upravičeni do družinske pokojnine, ker oče ni imel dopolnjene dovolj delovne dobe. Takrat so nam na ministrstvu pojasnili, da je "prvo načelo pokojninskega in invalidskega zavarovanja, da pravice izvirajo iz dela. Za to načelo je značilno, da je zavarovančevo delo oziroma plačilo zanj podlaga za višino prispevkov in odmero ter obseg pravic, ki iz njih izhajajo".

Ko govorijo o letnem dodatku in letošnji božičnici, pa na ministrstvu uporabljajo izrazoslovje, ki je sicer rezervirano za socialne pravice. "Ta ukrep naslavlja stiske upokojencev in prejemnikov nadomestil iz invalidskega zavarovanja ter zmanjšuje tveganja njihove socialne izključenosti," so zapisali. Ali pa, da je "letni dodatek specifična pravica iz obveznega pokojninskega zavarovanja, katere namen je zagotavljanje boljšega materialnega položaja prejemnikov nizkih pokojnin in nadomestil iz invalidskega zavarovanja ter s tem njihove večje socialne varnosti".

V zakonu predviden precej drugačen dodatek

Letni dodatek, kakršen se izplačuje, ni predviden v zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Ta namreč predvideva le dve različni višini dodatka, kdor ima manj kot 590,33 evra pokojnine (55,63 odstotka od najnižje pokojninske osnove) bi moral dobiti višji znesek, kdor več pa nižjega. Zakon predvideva, da se zneska določi v zakonu o izvrševanju proračuna.

Na ministrstvu razlagajo, da je "ne glede na sistemski predpis, letni dodatek že nekaj let določen v več razredih v odvisnosti od višine pokojnine oziroma višine nadomestila iz invalidskega zavarovanja. Letni dodatek se ne glede na določbe sistemskega zakona trenutno izplačuje v petih razredih. Tistim upokojencem, ki imajo nižje pokojnine, se letni dodatek izplačuje v višjih zneskih in v nižjih zneskih tistim, ki so uživalci višjih pokojnin. Z razdelitvijo na pet razredov se tako v večji meri zasleduje solidarnostna nota in socialni položaj prejemnikov pokojnin, pri čemer je razkorak med posameznimi razredi manjši kot bi bil v primeru, če bi se letni dodatek izplačal v skladu s sistemskim zakonom, ki predvideva dve višini letnega dodatka."

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 42
  • optimist11 12:57 28.februar 2024.

    Za začetek ne bi smeli dovoliti plače nižje od min. Res je , da dobiš dodatek do min. plače, v penzijo ti pa gre od plače , ki je nižja od min. Nadalje se bo potrebno boriti za višje plače, ...prikaži več, zdaj ko ste še v službi. Ne pol jamrat , da imamo vsi iste želodce....

  • srecnii 22:29 21.junij 2023.

    Na koncu ne bodo nič dobil, ker so kot koze, kure, petelini, mački med seboj tepejo, kljuvajo, butajo. Sistem se bo popravil, ko boste bili soldiarni med seboj in da bo vseeno nekaj razlika med tistimi ki so vplačeval več ali manj.

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 05:23 20.junij 2023.

    Ja hvala za tabelo, sedaj pa postavite še tisto ki prikazuje kako velika razlika je zaradi količnika, ko ima ena oseba 30 let delovne dobe in pokojnino preračunano z 82% količnikom, 90% ali celo 100% in drugo osebo ki ima ...prikaži več 40 let delovne dobe in količnik 57%, kaj pravite, kdo je dal več denarja v blagajno ? tisti ki dela dlje ima nižjo pokojnino, to je dejstvo!