Slovenija
13431 ogledov

Upokojevanje po novem: to so dorekli pogajalci

Ker je med uporabniki mobilnih telefonov tudi veliko starejših državljanov, je Z Žurnal24 main
Pogajalska skupina v okviru Ekonomsko-socialnega sveta za pripravo pokojninskih sprememb na seji sveta se je danes sestala zadnjič pred sejo sveta, ki bo 12. julija. Za sindikalno stran bi bil predlog skupine, ki ne govori več o zviševanju upokojitvene starosti, sprejemljiv. Obrtno-podjetniška zbornica pa ni zadovoljna z urejanjem dvojnega statusa.

"Spremembe, za kakršne se je dogovorila pogajalska skupina, bi lahko bile pozitivne za vse," je za STA ocenil predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek.

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije pa so po besedah njenega predsednika Branka Meha nezadovoljni, ker predlog ne odgovarja na njihovo zahtevo, da upokojeni obrtnik lahko prejema polno pokojnino, hkrati pa lahko nadaljuje svojo dejavnost in plačuje 100-odstotne prispevke in davke. "Tako je v ponedeljek znova odločil tudi upravni odbor zbornice in od tega ne odstopamo," je za STA dejal Meh.

Pogajalska skupina naj bi predlagala, da bi upravičenec prva tri leta poleg plače prejemal tudi 40 odstotkov pokojnine in po preteku treh let 20 odstotkov. "A to je za nas nesprejemljivo," je opozoril Meh. V zbornici sicer čakajo, kako bo glede urejenosti dvojnega statusa v pokojninskem zakonu odločilo ustavno sodišče. "Upamo, da bo odločilo nam v prid," je dejal.

Mramor: To je anti pokojninska reforma

Po oceni Dušana Mramorja z ekonomske fakultete v Ljubljani bodo finančne posledice predloga presegle odstotek bruto družbenega proizvoda. Dvomi, da gre predlog v smer vzdržnosti pokojninskega sistema. "Bojim se, da bo to nekakšna anti pokojninska reforma, ki bo na koncu prinesla še več obveznosti javnih financ za pokojninsko blagajno," je dejal za STA.

Največji izdatek bo po njegovih besedah pomenil dvig odmernega odstotka pri moških za pokojninsko osnovo za 40 let pokojninske dobe s 57,25 odstotka postopno na 63,5 leta. Prav tako meni, da so predlagane stimulacije za to, da zavarovanci ostajajo v zaposlitvi, zelo drage. Kot problem v predlogu pa je omenil tudi črtanje zviševanja upokojitvene starosti s 65 na 67 let za tiste brez 40 let pokojninske dobe.

Do 67 leta ne bo treba delati 

Pogajalska skupina, v kateri sicer ne dajejo uradnih izjav, naj bi se dogovorila, da zviševanja upokojitvene starosti na 67 let za zavarovance brez 40 let pokojninske dobe, kar je predlagalo ministrstvo za delo, ne bo.

Uskladila naj bi se tudi glede odmernega odstotka za izračun pokojninske osnove za 40 let pokojninske dobe. Po prvotnem predlogu ministrstva naj bi ta v šestih letih za oba spola znašal 63 odstotkov. Po dogovoru na pogajalski skupini pa naj bi se za moške, za katere zdaj velja odmerni odstotek v višini 57,25 odstotka, ta postopno dvignil na 63,5 leta, medtem ko za ženske že veljavni zakon določa tak odmerni odstotek.

Višja pokojnina za otroke

Poleg tega naj bi se dogovorili, da bi bila pokojnina za upravičenko ali upravičenca 1,36 odstotka višja za vsakega otroka, a največ za tri otroke. Pri tem naj bi postavili pogoj, da se upravičenka ali upravičenec ne upokoji predčasno. Še vedno pa naj bi ostala v veljavi tudi sedanja možnost, po kateri se lahko zaradi otroka upokoji prej.

Za vsako leto podaljšanja delovnega razmerja po izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev naj bi se v pogajalski skupini dogovorili tudi za bonus v višini treh odstotkov, prva tri leta pa naj bi upravičenec poleg plače prejemal tudi 40 odstotkov pokojnine in po preteku treh let 20 odstotkov.

Ksenija Klampfer | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ministrstvo za delo je izhodišča za spremembe pokojninskega zakona javnosti predstavilo 13. marca, potem pa se je v okviru Ekonomsko-socialnega sveta oblikovala pogajalska skupina za usklajevanje besedila. Želja vlade je bila, da bi bila novela sprejeta še pred poletjem. Vendar pa je ministrica za delo Ksenija Klampfer opozorila, da je na prvem mestu iskanje soglasja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • dragec 07:56 03.julij 2019.

    Pregovor stari - kdo te hrani, taj te jebe

  • Ehnaton 21:34 02.julij 2019.

    Tole, če bo kdaj zaživelo, bo ZUJF-2 čez noč počistil. Samo potem osnova ne bo več niti 57, 25%.

  • Ellie_McWhae 20:02 02.julij 2019.

    Začnite zaslužiti z Google $ 7385 - $ 8726 na teden za delo na spletu od vašega doma za 2-3 ure na dan. Redno plačujte vsak teden. Vse kar potrebujete je računalnik, internet povezava in malo prostega časa. Everything in ...prikaži večin the world rests in a popolnoma spremenilo moje življenje. To comee ...... ⇛⇛⇛⇛⇛⇛⇛ www.WebJob98.Com