Slovenija
111 ogledov

Upokojitev oddaljena še dodatne štiri mesece

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Z letošnjim letom se starost za upokojitev v letošnjem letu zvišuje za štiri mesece.

Ženske se bodo tako lahko upokojile pri starosti 58 let in osem mesecev ter z 39 leti pokojninske dobe brez dokupa. Moški se bodo lahko upokojili pri starosti 59 let ter s 40 leti pokojninske dobe brez dokupa.

Na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje pojasnjujejo, da se ženske lahko upokojijo tudi, če imajo najmanj 20 let pokojninske dobe. Vendar morajo biti v tem primeru letos stare 62 let in šest mesecev, kar je glede na leto 2014 šest mesecev več.

Prav tako se ženske lahko upokojijo, če imajo najmanj 15 let zavarovalne dobe. V tem primeru morajo biti letos stare 64 let in šest mesecev, kar je glede na leto 2014 tako kot pri prej omenjenem pogoju šest mesecev več.

Moški se bodo lahko poleg pogoja 59 let starosti in 40 let pokojninske dobe brez dokupa upokojili tudi, če imajo najmanj 20 let pokojninske dobe. A v tem primeru morajo biti letos stari 64 let in šest mesecev, kar je glede na leto 2014 šest mesecev več. Ob upokojitvi z najmanj 15 leti zavarovalne dobe pa morajo biti moški stari 65 let.

Upoštevalo se bo najugodnejših 21 let
V letu 2015 se podaljšuje tudi obdobje, ki se upošteva za izračun pokojninske osnove. Medtem ko so v letu 2014 upoštevali osnove iz katerihkoli najugodnejših zaporednih 20 let zavarovanja od 1. januarja 1970 naprej, bodo v letu 2015 upoštevali 21 let. Zatem se bo to obdobje postopno povečalo do 24 let.

Bo prišlo do izredne uskladitve pokojnin?

Redne uskladitve pokojnin v letošnjem letu zaradi zakona o izvrševanju proračuna za leti 2014 in 2015 ne bo. Lahko pa pride do izredne uskladitve, so na seji sveta pokojninskega zavoda sredi decembra povedali predstavniki vodstva zavoda. Pogoj pozitivne gospodarske rasti bruto domačega proizvoda je namreč izpolnjen, so spomnili.

Izredna uskladitev pokojnin se lahko namreč glede na zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju izvede med drugim v letu po letu, v katerem je ugotovljena pozitivna gospodarska rast bruto domačega proizvoda.

Za usklajevanje pokojnin v letu 2014 niso bili izpolnjeni pogoji. Zadnja uskladitev je bila februarja 2013, ko je znašala 0,1 odstotka.

Komentarjev 3
  • Snežinko 18:33 04.januar 2015.

    No, kot prvo ni potrebe po KRIČANJU!!!Drugo... po eni strani imaš prav, po drugi pa ne. Res je, da se z daljšanjem delovne dobe jemlje delo mladim, ampak dejstvo je tudi da je penzioniste treba plačati. In ker je ...prikaži več naš sistem idiotski, smo pač tu, kjer smo: namesto da bi nekdo, ki je celo življenje plačeval pokojninski sistem na stara leta SVOJ DENAR dobival nazaj, mu morajo penzijo plačevati mladi, ker je šel njegov denar za prejšnje penzioniste. In če zmanjšamo delovno dobo, bo še več penzionistov, s tem pa bo ZZZS blagajna še bolj prazna.Začaran krog, iz katerega (žal) ni rešitve...

  • francl12 15:33 04.januar 2015.

    Kmalu bodo zraven podjetij zgradili tudi mrtvašnico - bo šlo kar po tekočem traku!

  • Rebula Voda 14:08 04.januar 2015.

    NI MI JASNO ZAKAJ NEKAKSEN NERAZUMSKI SISTEM SLOVENIJE 23 LET DALJSA POKOJNINSKO DOBO MEDTEM KO SO MLADI BREZ SLUZB IN SE SELIJO V TUJINO DA TAM PREZIVIJO IN IMAJO SLUZBE .CE BO SLO TAKO NAPREJ BO NASA DRZAVA PROPADLA.TO JE ...prikaži več SISTEM KI VODI V POGUBO VSE SLOVENCE .SLOVENIJA JE RES DRUGA SVICA AMPAK NE VEC V BLAGOSTANJU AMPAK SE SAMO V REVCINI IN BEDI ..SKRATKA TO NE VODI VEC NIKAMOR.LEP POZDRAV