Slovenija
2656 ogledov

Preverite, kje vas čaka minus

Jesen Epa
V soboto izkoristite sončne žarke, kmalu bo zeblo ...

Po napovedi meteorologov z Agencije RS za okolje, bo v soboto povečini sončno s povečano koprenasto oblačnostjo. Zato soboto izkoristite za gibanje na prostem, da ulovite še kaj sončnih žarkov in s tem vitamina D.

Kot lahko preberete v spodnjem prispevku, je tudi endokrinologinja Marija Pfeifer potrdila: "Raziskave so pokazale, da tisti, ki imajo dovolj vitamina D, imajo manj virusnih okužb in blažji potek bolezni, če zbolijo. Poleg tega če covid-19 napreduje v pljuča, povzroči t. i. citokinsko nevihto. Če ima posameznik dovolj vitamina D, lahko ugodno umirja ta vnetni pojav v pljučih." 

Covid-19, UKC Ljubljana COVID-19 V SLO Zdravje To o vitaminu D, cinku in ameriškem slamniku pravi naša stroka

Zjutraj in deloma dopoldne bo v soboto sicer ponekod po nižinah megla. Popoldne se bo v hribovitem svetu zahodne Slovenije oblačnost povečala, zvečer bodo na severozahodu padle prve dežne kaplje. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 10, ob morju okoli 13, najvišje dnevne od 17 do 21 stopinj Celzija.

Tudi nevihte

V noči na nedeljo se bo žal že povsod pooblačilo in pričelo deževati. Po napovedi meteorologov bo ob morju sprva tudi kakšna nevihta. Začel bo pihati severovzhodnik, na Primorskem proti jutru burja.

V nedeljo bo oblačno s padavinami in občutno hladneje. Meja sneženja se bo čez dan spustila na okoli 1000 metrov, predvsem v severnih krajih pa tudi do okoli 700 metrov nadmorske višine. Pihal bo severovzhodnik, na Primorskem zmerna burja.

“V noči na ponedeljek bodo padavine večinoma že ponehale. V ponedeljek bo sprva oblačno, popoldne se bo prehodno delno zjasnilo. Veter bo slabel,” dodajajo.

Tudi v naslednjih dneh do petka kaže na povečini oblačno vreme s pogostimi padavinami. V ponedeljek in torek se meja sneženja občasno lahko spusti pod 1000 metrov nadmorske višine. V drugi polovici tedna bo nekoliko topleje. V soboto bo spet več sonca.

Zjutraj bo minus

V naslednjem tednu bodo temperature občutno nižje, že v nedeljo bodo po napovedi dežurnega prognostika jutranje temperature na severozahodu države dve stopinji Celzija, čez dan pa le pet stopinj Celzija. V Ljubljani in na jugovzhodu države se bodo jutranje temperature gibale okoli osmih stopinj Celzija, na Primorskem pa okoli 14 stopinj Celzija. Na severovzhodu bodo jutranje temperature okoli 10, popoldanske temperature pa okoli devet stopinj Celzija.

Podobne temperature nas po računski simulaciji čakajo tudi v ponedeljek, v torek pa se po računski simulaciji na severozahodu države zjutraj že obeta minus. Računska simulacija kaže na minus štiri stopnje Celzija.

V Ljubljani naj bi bile jutranje temperature v torek okoli dve stopinji Celzija, ob morju pa osem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.