Slovenija
14 ogledov

"Ura ni pet do 12, ampak 12"

Srečanje ESS
1/9
Saša Despot
Janša: "Slovenija je pričakala krizo kot najmanj zadolžena država članica, z najnižjo brezposelnostjo in uravnoteženim proračunom. Potem smo tri leta čakali, da nevihta mine, zato smo v treh letih podvojili javni dolg."

Današnje srečanje koalicije s člani Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) je odprl Janez Janša. Dejal je, da ura ni več pet do dvanajstih, ampak je že dvanajst. Vse, kar počnemo zdaj, bo po njegovih besedah odločalo o naši suverenosti.

Pomembnih pet korakov

Dejal je, da mora Slovenija narediti pet pomembnih korakov. Prvi je uravnoteženje javnih financ: "Zelo pomembno bi bilo, če bi vpisali zlato pravilo, nič nas ne bi stalo, a bi zelo pozitivno vplivalo."

Kot drugi korak je izpostavil sanacijo bančnega sistema: "Zakon je bil sprejet, ni bil sprejet na pamet in ni bil sprejet čez noč. Bil je usklajen z mednarodnimi finančnimi institucijami. Gre za ključen ukrep, brez sanacije bančnega sistema v Sloveniji ni mogoče računati na gospodarsko rast." Vsem tistim, ki se zavzemajo za referendum, je dejal, da bodo banke čez noč prisiljene prodati deleže, pri tem pa ne bodo izbirčne pri kupcu: vse to, če se zakon ne bo uveljavil. Z uveljavitvijo zakona pa bi agencija za slabe terjatve  dobila državno garancijo in ji zato ne bo treba prodajati čez noč. Lahko bo počakala nekaj let in imela bo manevrski prostor ki ga banke nimajo.

Janša je še kot nujno potrebno navedel ureditev upravljanja z državnim premoženjem, pokojninsko reformo in ureditev trga dela.

Svarijo pred hitenjem

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in predsedujoči ESS Dušan Semolič je dejal, da se pri sindikatih zavedajo, da so reforme potrebne, a je opozoril, da so zahtevne in jih ni mogoče sprejemati "na juriš". V dosedanjih pogajanjih je bil dosežen nek rezultat, vendar je to, da bi rada vlada reforme obravnavala že v sredo, prehitro, je dejal.

Predsednik KNSS Neodvisnost Drago Lombar je v zvezi s tem povedal, da v njihovi sindikalni centrali ne nasprotujejo temu, da bo vlada reforme poslala v DZ, saj ve, da bodo nanje še lahko vplivali. Vseeno pa svari pred hitenjem: "Če smo zavozili 18 let, dajmo še dva meseca."

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je vladi očital, da pri napovedanem varčevanju v javnem sektorju ni iskala socialnega dialoga, pač pa je sindikate postavila pred izvršeno dejstvo, pa tudi, da je demonizirala sindikate. Napovedal je, da v javnem sektorju ne bodo pristali na odpuščanje, in se vprašal, kako se bo gospodarstvo vzpenjalo, če bo še več javnih uslužbencev na cesti.

"Nič ni dovolj dobro za nas"

Predsednik GZS Samo Hribar Milič se je strinjal, da časa ni več. Opozoril je, da so v pogajanjih premalo enotni in da na koncu nastane vtis, kot da nočejo sprememb. "Nič ni dovolj dobro za nas. Imamo problem z zaupanjem in pristajanjem na kompromise, ki so v določeni točki potrebni," je dejal.

Usklajevanje glede DDV

Še pred vrhom koalicije s člani ESS so se sestali tudi predstavniki koalicijskih poslanskih skupin in se usklajevali glede dviga DDV na posamezne postavke in tudi o popravkih varčevalnega zakona v delu, ki zadeva pokojnine.

Komentarjev 11
  • privat 20:10 17.oktober 2012.

    s temi vodilnimi kadri smo odpleli kot grčija. Druge pa tako al tako ni...revolucija nas samo reši!!

  • tomazz 13:05 17.oktober 2012.

    Zakaj 5 korakov, sprejmimo 6, ali 10 in smo zmagali.20 let kraje in korupcije lahko popravi zgolj 5 korakov??? Hitenje ne pomaga. JJ si lahko vzame ponedeljke prosto za sodišče, pingvin pa naj neha krast v denar za ...prikaži več kao svetovanje, čeprav "drobiž". Še vedno imamo preveč, vsaj za nekatere. Le znat je treba nje. Zelo preprosto.

  • pomladanski 12:36 17.oktober 2012.

    Za Janšo je že zdavnaj čas potekel. Nesposoben človek, s stališča strokovnosti, medtem ko s stališča manipulacij in prodaje megle je svetovni rekorder. On je najmanj tisti, ki ima pravico govoriti koliko je ura ali kateri je pravi čas.Ve ...prikaži več se kaj je počel, da bi se dokopal oblasti, ki je njegova opsesija in življenski moto, vendar to kaj ti glodalci počnejo je že čez rob potrpljenja. Z večino komentatorjev se popolnoma strinjam, dokler ta človek ne bo del zgodovine , bo Slovenija kontaminirana in v obupnem stanju. Žal to ceno bomo plačali vsi, ne glede ali smo levi, desni, beli, črni, dobri ali slabi.