Slovenija
0 ogledov

Uradna kandidata tudi Gaspari in Türk

danilo turk intervju zurnal24 Žurnal24 main
Državna volilna komisija je potrdila kandidaturi Gasparija in Türka, s potrditvijo Pečaričeve pa bodo še počakali.

Državna volilna komisija je danes potrdila predsedniški kandidaturi nekdanjega guvernerja Banke Slovenije Mitje Gasparija in diplomata, nekdanjega slovenskega veleposlanika pri ZN Danila Türka.

 

Pečaričeva s tremi podpisi poslancev

Borka za pravice invalidnih oseb Elene Pečarič, sicer predsednica YHD  (Društva za teorijo in kulturo hendikepa), se v predsedniško tekmo podaja tudi s podporo treh poslancev: nepovezane poslanke Majde Širca, samostojnega poslanca Slavka Gabra ter poslanca italijanske narodne skupnosti Roberta Battellija.


S potrditvijo kandidature aktivistke Elene Pečarič bodo še počakali. Komisija bo namreč prosila predlagatelja, politično stranko Akacije, naj kandidaturo v treh dneh dopolni, saj ni razvidno, ali je bila konferenca te stranke, ko je izbirala kandidatko, sklepčna ali ne. To nikakor ne pomeni, da bi bilo kaj narobe s kandidaturo Elene Pečarič, je pojasnil tajnik državne volilne komisije Marko Golobič. Pomislek članov komisije se nanaša zgolj na postopke, ki so jih politične stranke ob določanju kandidatov dolžne opraviti v skladu z zakonodajo. Predsednik zunajparlamentarne stranke Akacije Marko Brecelj je namreč predložil pomanjkljiv zapisnik seje telesa stranke, ki je določil kandidatko, saj ni dovolj jasno razvidno, ali je bil dosežen zadosten kvorum, to je za sklepčnost potrebno število članov. Golobič je še pojasnil, da takšne pomanjkljivosti niso tako redke. Če formalne pomanjkljivosti ne bodo pravočasno odpravili, lahko komisija kandidaturo zavrne.

Doslej potrjeni štirje kandidati
Z danes potrjenima kandidaturama Gasparija in Türka so skupno potrjene kandidature štirih kandidatov, ki se bodo 21. oktobra pomerili na volitvah za četrtega predsednika države. Prvi je kandidaturo 23. avgusta vložil Lojze Peterle, drugi pa državnozborski poslanec in predsednik SNS Zmago Jelinčič.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.