Slovenija
13052 ogledov

Uradno: Vodilni na RTV bodo odleteli prej, kot so pričakovali

RTV Slovenija Anže Petkovšek RTV Slovenija
Državna volilna komisija je odločila o skrajšanju roka za sprejem poročila o izidu referendumskega glasovanja.

Državna volilna komisija je skrajšala rok za sprejem poročila o izidu referendumskega glasovanja. Poročilo bodo predvidoma sprejeli na seji 15. decembra, zakoni o vladi, o RTVS in o dolgotrajni oskrbi, ki so na nedeljskem referendumskem glasovanju dobili večinsko podporo volivcev, bodo tako po napovedih v veljavo stopili še pred koncem letošnjega leta. Če bo po prištetih glasovih po pošti in iz tujine DVK ugotovila, da je večina volivcev glasovala za in izračun zavrnitvenega kvoruma ne bi mogel bistveno vplivati na izid referenduma, bo lahko poročilo sprejela brez čakanja na podatke o številu umrlih.

5. decembra po 12. uri bo DVK ugotavljala izid glasovanja po pošti iz tujine in na diplomatsko-konzularnih predstavništvih. 

Po tem in po preteku roka za pritožbo, pa bo DVK torej sredi decembra sprejela poročilo o izidu referendumskega glasovanja, je po današnji seji povedal direktor službe DVK Dušan Vučko

Argumenti predlagateljev danes sprejetega sklepa sklepa so tako šli predvsem v smeri, da ob jasni in nedvoumni izraženi volji volivcev, v primeru da torej ti večinsko podprejo uveljavitev zakona, ki je predmet referendumskega odločanja, izračun zavrnitvenega kvoruma ni več relevanten za končni izid referenduma. Ob tem so poudarili tudi, da predlagani sklep ne izničuje obstoječih pravil, ampak bi le določal pogoje, pod katerimi čakanje na izračun zavrnitvenega kvoruma ne bi bilo potrebno.

Spomnimo, DVK bi morala čakati 47 dni od dneva glasovanja do sprejema poročila o izidu glasovanja, saj bi morala čakati podatke o številu tistih volivcev, ki so umrli od dneva sestave volilnih imenikov do zaključka glasovanja. Uradne razultate naj bi tako DVK v tem primeru sprejela šele 24. januarja, kar bi lahko pomenilo zaplet predvsem v primeru zakona o dolgotrajni oskrbi, ki naj bi v veljavo stopil 1. januarja 2023. 

Ena od možnosti za zavlačevanje je pritožba na poročilo DVK. Vsak glasovalec lahko namreč na poročilo v treh dneh po njegovi objavi v uradnem listu vloži pritožbo, o kateri mora vrhovno sodišče odločiti v 30 dneh. Več o tem v članku Referendumi so padli, kaj bo zdaj z RTV in vlado.

Zakoni bodo po objavi v uradnem listu začeli veljati že naslednji dan, je zapisano v zakonih. Ko bodo zakoni stopili v veljavo, bodo lahko stekli postopki za imenovanje sveta zavoda RTV, prav tako bo lahko sledila rekonstrukcija vlade. Zakon o dolgotrajni oskrbi pa se bo začel izvajati 1. 1. 2024. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • jakec1575 00:27 02.december 2022.

    To bi bilo najlepse darilo. Da urbanija spoka pred bozicem. Pa oni wtf tudi

  • Avatar MS
    MS 16:38 01.december 2022.

    .Aprilske državnozborske volitve- Janša puši ==> Logarjeva kandidatura za predsednika države- Janša puši, ==> Logar zaradi slabega volilnega izida odstopil z mesta predsednika ljubljanskega odbora SDS - Janša Puši ==> Referendumi: Zakon o vladi - Janša puši, ==>Zakon o RTV ...prikaži večV V TV - Janša puši, ==> Zakon o dolgotrajni oskrbi - Janša puši! ==> Počilo med Janšo in Toninom ==> Tonin odhaja, Janša puši! Letijo Watmough, Urbanija, Pirkovič, Možina in še kdo! ==> Janša PUŠI!!!

  • marko345 16:33 01.december 2022.

    Res je, da se lahko vsakdo pritoži. Plačat bi moral primeren znesek, za to da se njegova pritožba obravnava. In če izgubi, bi morali določiti koliko stroškov je s tem nastalo, tudi v zvezi s škodo, ki jo zavrnjena pritožba ...prikaži več povzroči. Splošno načelo torej.