Slovenija
57 ogledov

Urbanija ne bo več dolgo urednikoval

RTV, RTVS, deček, piščal Bobo
Razočaranje Uroša Urbanije in optimizem Marka Fillija po današnjem sestanku na javnem zavodu RTV Slovenija kažeta, da gre reorganizacija njihovega spletnega uredništva dalje. Urbanija pa utegne ostati brez svojega položaja.

Tako odgovorni urednik Multimedijskega centra RTV Slovenija Uroš Urbanija kot generalni direktor javnega zavoda RTV Slovenija Marko Filli sta nam potrdila, da so se danes pogovarjali o nadaljnjih korakih načrtovane reorganizacije, v okviru katerih bi veliko sprememb doživel spletni portal javne radiotelevizije.

Urednik MMC-ja razočaran, ker rezultati ne štejejo

Urbanija je pojasnil, da je vodstvo zavoda predstavilo svoje rešitve, na katere so sodelavci uredništva MMC-ja podali pripombe. Po njegovem mnenju ima škarje in platno v rokah generalni direktor; od njega naj bi bilo odvisno, ali bo pripombe upošteval ali ne. Urbanija je prepričan, da bo moral tisti, ki bo spremembe, vključno z ukinitvijo mesta urednika MMC-ja, izpeljal, zanje nositi odgovornosti in posledice. Sedanji urednik MMC-ja je razočaran, ker se načrtuje reorganizacija medija, v katerega so vlagali trud in energijo in ki tudi prinaša dobre rezultate. O ozadjih, ki bi lahko bile za reorganizacijo, za zdaj ni želel govoriti.

Filli nadaljuje s spremembami in si želi sodelovanja

Generalni direktor RTV-ja nam je pojasnil, da s spremembo statuta nadaljujejo, da imajo v zvezi s tem operativne sestanke in razčiščujejo podrobnosti. Cilj reorganizacije je med drugim izkoristiti sinergije, ki jih imajo – preprosteje povedano: namesto da na dveh uredništvih dva novinarja delata zgodbi na isto temo, bi lahko eno temo naredili bolje in povezali različne medije, ki jih pokriva RTV. Po njegovem spremembe podpirajo tako struktura na RTV, uredniki, tudi velik del sodelavcev MMC-ja, "razen posameznikov, ki v tem vidijo strahove", je bil direkten Filli. Dodal je še: "MMC ni zdaj slaba zgodba. MMC je zgodba o uspehu. Naš cilj ni, da uničimo zgodbo o uspehu, ampak da jo še nadgradimo in izboljšamo."

Nič se naj ne bi spremenilo

"Honorarne sodelavke in sodelavci smo že pred novim letom prejeli polletne pogodbe, njihovi elementi so nespremenjeni. Po zagotovilih vodstva tudi obseg dela ostaja nespremenjen. Zadeva sloni na zaupanju," pa smo izvedeli od zaposlenih na MMC. 

Zavedajo se nekaterih očitkov o politični pristranskosti portala in upajo, da bo reorganizacija odpravila razloge zanje. "Izkušnje narekujejo, da bodo obstali," še pravijo. Dodajajo, da bi vzdušje med honorarnimi sodelavci "lahko bilo boljše" zaradi manj pravic, ki jih honorarci uživajo v primerjavi z zaposlenimi novinarji.

 

Komentarjev 1
  • bojovi 23:37 05.januar 2012.

    A to pomeni da bo vsaj nekaj za gledat na RTVSLO?