Slovenija
9680 ogledov

Urednik Vala 202 z zelo slabimi novicami

RTV Slovenija Anže Petkovšek RTV Slovenija
"Posledice boste, žal, prihodnje leto zaznali v našem programu. Nekaterih dozdajšnjih sodelavcev ne boste več slišali. Določene oddaje bodo v programu redkeje. Manj pogosto se bomo družili v živo, velja tudi za koncerte. Določenih uspehov slovenskih športnikov preprosto ne bomo mogli pospremiti."

Nejc Jemec, odgovorni urednik Vala 202, je na Facebooku delil slabe novice glede usode Vala 202. Čeprav je poslušanost radia dobra, jih zaradi finančnih težav, v katerih se je znašla RTV Slovenija, čakajo številni rezi, ki bodo opazni tudi na kakovosti programa, se boji Jemec. Njegov zapis, ki ga je poimenoval Točka preloma, objavljamo v celoti.

"Prihodnji teden bomo na Valu 202 razglasili ime leta. Navdihujoče in izstopajoče ime, ki je zaznamovalo leto 2023. Leto, v katerem so kolegice in kolegi ustvarjali kakovosten, večkrat tudi nadpovprečen radijski program. Še vedno precedenčno visoki so podatki o poslušanosti – tedensko dosežemo 442.000 poslušalcev –, višji so tudi dosegi v digitalnem okolju in oglaševalski prihodki. Leto 2023 ni bilo slabo.

Namesto pohval in čestitk sem s sodelavci te dni delil napovedi za prihodnje leto. Povedal sem jim, da bo 2024 za nas zelo verjetno slabše leto. Ker ste poslušalci del skupnosti Vala 202, želim informacije deliti tudi z vami.

Val 202 je del RTV Slovenija. Naša največja medijska hiša je v resnih finančnih težavah. Vsi ključni akterji, začenši s celotnim spektrom politike, so leta, desetletja vedeli, da bo denarja nekoč zmanjkalo. Vedeli so, da se vseh dejavnosti, ki jih nalaga zakon, z enako ali efektivno manj sredstvi nekoč ne bo več dalo ustvarjati. Ta “nekoč” je zdaj. Sistemskega financiranja ni. Predpisan obseg dejavnosti RTV ostaja nespremenjen. Zlate rezerve je zmanjkalo. In zdaj smo tukaj.

V zadnjih mesecih na RTV usklajujemo dva ključna dokumenta za prihodnje leto. To sta programski in finančni načrt. Kot kaže, bo Val 202 ostal brez pomembnega dela sredstev, ki jih namenjamo zunanjim sodelavcem, službenim potem, produkciji dogodkov pred občinstvom, športnim pravicam. Delimo usodo RTV Slovenija.

Na program pa ne bo vplivalo le zniževanje sredstev. V primerjavi z letom 2019, ko sem začel prvi mandat odgovornega urednika, je število redno zaposlenih pri nas nižje za 15 odstotkov. Kadrovski načrt za prihodnje leto je zastavljen tako, da bo zaposlovanje v praksi nemogoče. Kadrovsko smo podhranjeni. Predstavljamo dva odstotka zaposlenih na RTV Slovenija.

Sodelavci se upokojujejo, nekateri odhajajo drugam. Kolegi so dolgotrajno bolniško odsotni. Mlade kolege študente vabi konkurenca. Interni razpisi so neuspešni, saj presežka zaposlenih po enotah RTV po večini ni oziroma ni interesa za enoletna nadomeščanja. Zunanji razpisi pa niso dovoljeni. Uprava RTV Slovenija namreč nima razumevanja za specifične in objektivno urgentne primere. Ne le to. Ko kadri odidejo, mora to delo namesto njih nekdo opraviti, če želimo ohraniti programske standarde, poslušanost, prihodke in nenazadnje zakonitost delovanja. Preostalim kolegom po sklepu uprave ne smem napovedati in izplačati nadur.

Sodelavci dodatne naloge ta hip vseeno opravljajo. Največkrat v prostem času. So pa na koncu z močmi. Ženejo jih poslednji hlapi lojalnosti. Pandemija, politične turbulence, kriza uničevanja RTV Slovenija, boj za preživetje … nenehna racionalizacija. Naš vsakdan so že leta iskanje sinergij, pogajanja za nižje cene, prijave na evropske razpise, izboljševanje razmerja med vložkom in izkupičkom pri projektih, vsako leto višji načrt prihodkov. Rezerve smo počrpali. Brez vsega tega že dolgo ne bi bili, kar smo. Nič nam namreč ni bilo podarjeno.

Posledice boste, žal, prihodnje leto zaznali v našem programu. Nekaterih dozdajšnjih sodelavcev ne boste več slišali. Določene oddaje bodo v programu redkeje. Manj pogosto se bomo družili v živo, velja tudi za koncerte. Določenih uspehov slovenskih športnikov preprosto ne bomo mogli pospremiti.

Naša ponudba bo znatno okrnjena. Bojim se, da bo to imelo posledice tudi za prepoznavnost Vala 202. V programskem načrtu za leto 2024 sem zato napovedal nižjo poslušanost. Ob opisanih okoliščinah drugače ne morem, ne znam. Kombinacija predvideno znižanih variabilnih stroškov in kadrovske slike se bo zelo verjetno pokazala pri prihodkih. Tako usmerjenim ukrepom torej težko rečemo varčevanje. Bomo pa letos, glede na pričakovanja, ustvarili za blizu 13 odstotkov oglasnih prihodkov RTV Slovenija.

Več kot tri četrtine proračuna Vala 202 pokrijemo z oglasnimi in drugimi prihodki. Iz RTV-prispevka se torej financiramo v manjšem delu. Vse to s programom, ki poudarja, tudi na koncertih, slovensko glasbo, kakršno redko slišite na komercialnih postajah. Vse to z oddajami, kot so Izštekani, Jutranji koncert, Frekvenca X, Nedeljski gost, Centrifuga, Jezikanje, Vroči mikrofon, Zapisi iz močvirja, Kulturnice, Botrstvo, Glasba svetov, Toplovod, Nedeljsko športno popoldne, Rožnata dolina in druge. Nepogrešljiv del programa je tudi intenzivno poročanje o slovenskem športu, vključno s športom invalidov. Stalnica so družbeno odgovorne teme, poljudno podajanje znanosti, lucidni in jezikovno vešči voditelji. Kot so pri nas nepogrešljive tudi informativne oddaje kolegov s Prvi, pa skupni nočni program kolegov z Radio Si in vsebine, ki jih občasno prispevajo kolegi iz drugih enot RTV Slovenija. S takšno ponudbo se uvrščamo v vrhove poslušanosti. To nam je doslej uspevalo v zasičeni, stalno spreminjajoči se in standardom ne nujno zavezani globalizirani medijski krajini.

Zavedam se, da to niso edini, niti ne nujno ključni podatki za presojanje programa javnega radia. Vem tudi, da nismo imuni na napake in da bi lahko bili boljši. Menim pa, da dokazujemo, da ta RTV Slovenija očitno želi, zna in zmore.

Val 202 je ta hip obsojen na pot po spirali, katere dno je irelevantnost. Kar se je že zgodilo posameznim enotam RTV Slovenija, nikakor ne nujno po njihovi lastni krivdi, se zdaj dogaja še enemu od preostalih otokov relativne normale. Bojim se, da to ne bo slabo le za poslušalce in ustvarjalce Vala 202, temveč za RTV Slovenija v celoti.

Trudili se bomo po najboljših močeh, ker nam ni vseeno. Cenjene poslušalke in spoštovani poslušalci, želim vam lep preostanek leta, mirne praznike in srečno 2024."

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 13
  • Pepe007 07:29 19.december 2023.

    Če ne more preživeti RTV, ki dobi vsak mesec izdatno injekcijo iz obveznega prispevka, mi ni jasno, kako sploh obstaja še kak zasebni program, ki tega ni deležen? Še več, naša lokalna radijska postaja deluje, kot da ji gre čedalje ...prikaži več bolje. Pa so reklame na njej veliko cenejše kot na valu 202. In niti jih ni prav veliko več. Le kje je skrivnost?

  • jakec1575 23:00 18.december 2023.

    To je neposredna posledica črnega planšarja in wtf, ki sta uspela gledanost in poslušanost v enem letu zjebat na polovico. wtf je prodal tudi zlato rezervo delnic. in si nakazal nagrado iz tega. Ironija. Sedaj reševalci amputirajo, da bi pacient ...prikaži več preživel. Če ne morem imeti bom uničil. slowenische paciente je pač narcisoidni paranoik. njegovi politični izvrševalci pa črni vrani. v življenju še niso nič ustvarili. samo destrukcija.

  • Avatar Antikrist4
    Antikrist4 21:06 18.december 2023.

    Janša deluje enako kot Hitler. Česar si ne more prisvojiti, mora pa uničiti.