Slovenija
184 ogledov

Urejeni ljudje bolj perverzni?

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Doktor Bernard Stritih, psiholog in psihoterapevt, je zatrdil, da so urejeni in izobraženi ljudje bolj nagnjeni k različnim vrstam perverzij. Spolno občevanje z živalmi je lahko tudi vzorec iz otroštva.

"Človekova spolnost kot nagon in potreba ni taka kot pri živalih, pri katerih gre za določen program. Živali se vedejo skladno s programom, ki ga imajo v genih. Pri človeku pa je spolna potreba kot program precej nejasna," je na vprašanje o zoofiliji – motenem seksualnem vedenju ali spolnem občevanju z živalmi – odgovoril psiholog in psihoterapevt Bernard Stritih.

Vzorec, ki ga pridobimo v otroštvu
Številni otroci imajo različne izkušnje, ki so povezane s spolnim užitkom, in zaradi teh izkušenj lahko človek že kot otrok razvije določeno skrivno vedenje. Otrok začuti, da nekaj, kar počne z živaljo. ni čisto v redu, vendar on v tem uživa, užitku pa se ni pripravljen odpovedati. To je tako njegova skrivnost, ki ga spremlja vse življenje, nadaljuje Stritih in dodaja, da je bilo zlorab živali v preteklosti precej več, saj je bilo manj možnosti za urejeno spolno življenje.

Izobraženi ljudje bolj perverzni
Slovenski filozof Slavoj Žižek večkrat govori o tem, da so ljudje preprosto nagnjeni k perverznosti.

Če bi se nekateri ljudje v tolikšni meri, kot se ukvarjajo s hišnimi ljubljenčki, ukvarjali z otroki,  bi bilo na svetu marsikaj lepše in bi bilo manj kaznovanj in zlorab.
 

Ti ljudje so mogoče preveč urejeni. To sicer ni strokovno dokazano, je pa možno, da urejeni in izobraženi ljudje v vsakdanjem življenju ne najdejo pravega občutka za soljudi, posredno si zaradi tega ne najdejo dolgotrajnega življenjskega partnerja, tako da se pojavi možnost za različne oblike spolnega izživljanja nad živalmi, še dodaja Stritih.

Po psihologovem mnenju imajo hišni ljubljenčki zelo veliko vlogo kot predmet in ne kot nadomestek ljubezni. Področje ljubezni pa je tudi področje človekove največje ranljivosti.

Ljudje ljubimo pasjo zvestobo
Psiholog dodaja, da smo ljudje izgubili ideale, kot sta zvestoba in iskrenost. Po njegovem mnenju so sodobni odnosi vse preveč površinski. Posredno je zaradi tega ogromno ljudi razočaranih v ljubezni do svojih otrok in obratno. Ta razočaranja se vlečejo naprej v življenju. "Če imaš psa, ki ti je zvest, ne moreš biti razočaran," je končal Stritih.

Kaj je zoofilija?
Zoofilija je po definiciji neobhodna ljubezen do živali vključno s spolnim občevanjem med človekom in živaljo. Definicija izključuje nasilje in trpljenje živali. Zoofilija se ne sme enačiti s krutostjo do živali. Resničen zoofil ne bi nikoli ranil ali mučil živali.

Ker se večina zoofilov še vedno boji, da bi bili zaznamovani ali ustrahovani zaradi lastnih dejanj in prepričanj, ni verodostojnih podatkov o njihovem številu.

Nekateri se zanimajo izključno za živali, drugi pa so po spolni usmerjenosti heteroseksualci, homoseksualci ali biseksualci. Zoofile najbolj spolno privlačijo psi in konji, nekoliko manj pa goveda, glodavci, plazilci, delfini, kiti ... Moškim so najljubše hlevske živali, ženskam pa psi. Na splošno velja spoznanje, da bolj kot je žival eksotična, težje je imeti spolne odnose z njo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.