Slovenija
1774 ogledov

Uresničile so se napovedi, spektakularni prizori na nebu

Severni sij Bralka
Uresničile so se napovedi, Slovenci in ostali prebivalci na območju Republike Slovenije, smo lahko uživali v čudovitih nočnih razgledih.

Strokovnjaki so včeraj napovedovali, da bo od včerajšnjega večernega mraka z vse večjo verjetnostjo pa proti sobotnemu jutru tudi iz Slovenije viden severni sij. In tako se je tudi zgodilo: Slovenijo so ponoči preplavili čudoviti in spektakularni prizori aurore borealis, večinoma v rožnati barvi. Spodaj smo zbrali nekaj čudovitih fotografij spektakularne noči nad slovenskim nebom, zgornjo fotografijo pa nam je poslala bralka iz Postojne.

Severni sij je svetloba, ki jo oddajajo atomi in molekule v ozračju po trku z nabitimi delci iz sončevega vetra. Pojavlja se v nekaj značilnih barvah, pri čemer je najpogostejša barva zelena. Ta je tipična na severu na Arktiki, Islandiji in v Skandinaviji.

1/3
Bralka iz Celja

Severni sij, viden iz Slovenije, je razmeroma redek pojav. Pri nas je viden v povprečju enkrat na mesec ali na dva meseca. Velikokrat je razmeroma šibek in se ga lepo vidi le na temnem nebu. Enkrat do dvakrat na leto pa je dovolj svetel, da je viden tudi z bolj urbanih, svetlobno bolj onesnaženih območij.

Severni sij se iz Slovenije pogosto vidi že med srednje močnimi geomagnetnimi nevihtami, med ekstremno močnimi pa se lahko vidi tudi v severni Afriki in na Kanarskih otokih. Med geomagnetnim viharjem 5. novembra 2023 je bil viden vse do Grčije in Turčije. Med enim najmočnejših geomagnetnih viharjev v zadnjih nekaj stoletjih, ki je bil med 13. in 15. majem 1921, je bil viden do le 14 stopinj geografske širine od ekvatorja. Med geomagnetno nevihto 2. septembra 1859, znano kot Carringtonova, pa je severni sij nad Kubo osvetlil nebo svetleje od polne Lune.

Severni sij bo sicer po napovedih verjetno viden v noči na nedeljo, vendar bo manj intenziven in izrazit, so zapisali na spletni strani www.severnisij.si.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • jezero 08:40 11.maj 2024.

    Narobe svet. Mene je pa hčerka peljala na sever Norveške, da sva občudovala severni sij.

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 08:30 11.maj 2024.

    Ja, bo kretenom manj čudovito, ko vam bo skurilo vse kar je elektrilčnega...Tudi ta vidik bi morali poznati, ne le pravljice o grdem črnem antropogenem CO2 www.sciencealert.com/here-s-what-would-happen-if-solar-storm-wiped-out-technology-geomagnetic-carrington-event-coronal-mass-ejection