Slovenija
279 ogledov

Urgenca je brezplačna

"V 90 odstotkih primerov bolečine v prsnem košu ne gre za nujno stanje," pravi p Žurnal24 main
Smrt bolnika. "Nujna pomoč je pravica, za katero zdravstveno zavarovanje ni pogoj," zagotavljajo na ZZZS.

"Obžalujemo smrt pacienta, še zlasti ker naša zakonodaja vsem, ki nimajo urejenega zdravstvenega zavarovanja, zagotavlja nujno zdravljenje," so se na smrt 48-letnega makedonskega delavca, ki je zaradi hudih bolečin prišel na ljubljansko urgenco, odzvali na ministrstvu za zdravje. Delavec, ki ni imel zdravstvenega zavarovanja, je po pojasnilu zdravstvenega tehnika, da bo moral, če ne gre za nujno stanje, pregled plačati, odšel z urgence, ne da bi mu nudili medicinsko pomoč.

Zavarovanje pravica in dolžnost
Zavarovanci. Državljanu brez vira za zavarovanje mora zdravstveno zavarovanje plačati občina. Tujca mora v osmih dneh po zaposlitvi v zavarovanje vključiti delodajalec. Zaposlenim, ki jim delodajalci ne plačajo prispevka, kljub temu velja obvezno zdravstveno zavarovanje.

Vprašanje presoje
"Tukaj gre za vprašanje strokovne presoje, ne pa za vprašanje zavarovanja. Ne glede ne to, ali ima nekdo zdravstveno zavarovanje urejeno, mora dobiti nujno zdravniško pomoč," pravijo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Opravili nadzor
"V zvezi z omenjenim postopkom smo že izvedli izredni strokovni nadzor, rezultati bodo znani v kratkem," je sporočila predstojnica nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana Renata Rajapakse, ki ocenuje, da so bili postopki izvedeni v skladu s pravili. "Stanje pacienta je ocenil zdravstveni tehnik. Pacient je navedel bolečino v prsnem košu, brez dodatnih znakov, ki nakazujejo, da gre za ogrožajoče stanje. V 90 odstotkih primerov pri bolečini v prsnem košu ne gre za nujno stanje," je razložila.

Na urgenci tako paciente brez zavarovanja kot tiste z urejenim zavarovanjem seznanijo z možnostjo, da bodo pregled plačali, če se bo izkazalo, da ne gre za nujno stanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.