Slovenija
2560 ogledov

Urgentni zakon: Vavčer v vrednosti 150 evrov

Zivljenje 27.09.12, radiator, gretje, ogrevanje, toplota, foto: shutterstock Žurnal24 main
Opozicija prehiteva vlado, računa na podporo NSi.

SD, LMŠ, Levica in SAB bodo v ponedeljek v parlamentarno razpravo vložile zakon, s katerim bi skušali pomagati tistim, ki jih je energetska kriza najbolj prizadela. "Smo v grozljivi situaciji, ko so socialno najbolj šibki dobesedno primorani izklapljati radiatorje. Njihove peči bodo ostale mrzle, ker si ne morejo privoščiti, da bi kupili kurilno olje," je povedala poslanka Levice Nataša Sukič.

Računajo na podporo NSi

Okoli šestina prebivalk in prebivalcev bi tako glede na predlog prejela 150 evrov vreden vavčer, ki bi ga lahko uporabili v večkratnih zneskih. Skupna vrednost tega ukrepa je okoli 25 milijonov evrov. Kot so povedali poslanci koalicije, zakon še dokončujejo. Na vprašanje, ali imajo zagotovljeno zadostno podporo za sprejem zakona, je poslanec SD Franc Trček dejal: "NSi je menda sredinska stranka, to je odgovor."

Kaj bo vir sredstev?

Po besedah Trčka naj bi bil energetski vavčer financiran iz sredstev, namenjenih za podnebni sklad. Sukičeva medtem meni, da bi sredstva lahko našli v proračunu. "Vemo, kako glomazen proračun imamo, vemo, da so sredstva namenjena tudi za interventne ukrepe za premagovanje zdravstvene krize in ni razloga, da se znotraj teh sredstev ta trenutek ne najdem vira za premostitev tako urgentnega problema," pravi Sukičeva. 

Vlada za uvedbo energetskih bonov

Poslanci opozicije vladi očitajo, da za razliko od drugih držav, za premostitev energetske krize ni naredila še nič. Prav danes pa je v javnost prišla informacija, da na infrastrukturnem ministrstvu pripravljajo podlago za uvedbo energetskih bonov za najbolj ranljive uporabnike. "Ker pričakujemo, da se bodo cene za končne odjemalce dvignile predvsem na področju ogrevanja, časovno v prvem četrtletju naslednjega leta, je smiselno ta ukrep uvesti takrat, saj bo takrat pri končnih odjemalcih najbolj potreben," so napovedali. Na ministrstvu za delo so potrdili, da sodelujejo pri pripravi kriterijev glede upravičencev, več pa niso razkrili. Neuradno naj bi bilo do bonov upravičenih 66.000 najrevnejših družin. 
"Če bo vlada vmes kaj porodila, bomo tisto vmes amandmirali," je povedal Trček.

 

 
Komentarjev 11
  • rd2dmk2 15:55 09.december 2021.

    66.000 tisoč družin.. to je 66.000 ljudi, ker večina teh #družin# so starci, ki so nekje sami za devetimi gorami. al pa so zisti "ubogi" podjetniki v takem ali drugačnem pomenu, katerim se mora odbit privilegij bonitete za uporabo lastnega ...prikaži veča službenega električnega vozila. in kaj se dobi za 150 eurov ? 2 metra nažaganih drv. 150 litrov kurilnega olja. 120 litrov plina in 1500kWh električne energije.( 150€ deljeno z 0.1€/kwh x pečka 2kW x 10ur/dan x 31 dni = 2 meseca in 24 dni gretja.)

  • Josephine_Williams 15:10 09.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • alen009 12:58 09.december 2021.

    Ponovno sociala vse drugi nič. Povsod in vedno najbolje pridejo skozi. Od šolstva, malice, kosila, šola v naravi...do penzij dodatek za ne vem kaj..., ko črto potegneš....saj se ne splača delati, v vsakem primeru bo zagotovljena penzija, pa dodatek bo ...prikaži več tudi....čemu bi delali????