Slovenija
32405 ogledov

Urška Bačovnik Janša se je oglasila po slabem letu

Janez Janša in Urška Bačovnik Janša Gregor Katič
Soproga prvaka SDS se na Tviterju ne oglaša pogosto, tokrat jo je zmotila polemika okoli koronavirusa.

Žena predsednika stranke SDS in najverjetnejšega bodočega predsednika vlade Janeza Janše, Urška Bačovnik Janša se v javnosti ne oglaša prav dosti. Je pa v zadnjem času objavila tvit, v katerem je izrazila, kaj meni o izbruhu koronavirusa v sosednji Italiji in pripravljenosti Slovenije nanj. 

"Epidemija novega koronavirusa upravičeno skrbi zdravnike in medicinske sestre," je zapisala 28. februarja. "Že ob običajni gripi so razmere v urgentnih centrih in na internističnih ter infekcijskih oddelkih na meji naše zmogljivosti. Proste postelje za zdravljenje težko bolnih pa pogosto samo še na hodniku."

V drugem tvitu je bralec napotila na študijo o kliničnih značilnostih virusa covid-19, ki so jo opravili na 1099 pacientih iz 552 bolnišnic v 30 kitajskih provincah, potrjeno okuženih z novim koronavirusom. 

Pred tem se je Bačovnik Janša zadnjič oglasila 2. aprila 2019, ko je preko Twitterja sporočila, zakaj je zapustila celjski zdravstveni dom. 

Iz desne kritizirali odziv Šarčeve vlade

Zlasti desni politiki so kritizirali odziv vlade Marjana Šarca na pojav izbruha koronavirusa v Italiji in pripravljenost Slovenije na morebitne okužbe v Sloveniji. Janša je med drugim že 22. feburarja vlado pozval k takojšnjemu sklicu Sveta za nacionalno varnost ter učikovit nadzor na kritičnih vstopnih točkah v Slovenijo. 

Šarec očitke, da vlada ni ustrezno ukrepala ob grožnjah, da se lahko v Sloveniji pojavi okužba z novim koronavirusom, ves čas zavrača. 

Šarec prav danes odgovarjal tudi o koronavirusu

Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je v odgovoru na poslansko vprašanje zavrnil očitke, da vlada ni ukrepala pravočasno ob grožnjah, da se lahko v Sloveniji pojavi okužba z novim koronavirusom. Ob tem je naštel več ukrepov, ki jih je sprejela vlada, in potrdil, da v Sloveniji še vedno nismo zabeležili nobene okužbe.

Koronavirus - pripravljena soba UKC Maribor | Avtor: UKC Maribor Koronaviru - pripravljena soba UKC Maribor UKC Maribor

V današnjem odgovoru na poslansko vprašanje, je dejal, da se je, kmalu po tem, ko so se v Italiji srečali s prvimi primeri koronavirusa, sestal Svet za nacionalno varnost, kjer so bili "navzoči vsi, ki karkoli pomenijo v sistemu zaščite in reševanja ter varovanja zdravja". Koordinacijska skupina za obvladovanje nalezljivih bolezni v zdravstvu se po njegovih besedah redno sestaja, predstavniki ministrstva za zdravje so se srečali tudi s predstavniki bolnišnic. 

Glede morebitnega zaprtja mej je dejal, da se je minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder pretekli teden udeležil sestanka z zdravstvenimi ministri sosednjih držav, na katerem so med drugim sklenili, da naj meje sosednjih držav ostanejo odprte.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • sam50 08:34 03.marec 2020.

    Ja,smo pač spet priplezali na vejo in se mora to tudi slišati....

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 17:51 02.marec 2020.

    Če ste starejši od 80 let, je verjetnost da umrete zaradi koronavirusa 14,8 odstotna. Ali povedano drugače, za 85,2 odstotka ljudi virus ni usoden. Če ste stari med 50 in 60 let, je verjetno, da vas virus pokoplje, 1,3-odstotna. Za ...prikaži več mlajše od 40 let je virus usoden v 0,2 odstotkih, 99,8 odstotka mladih pa bi morebitno okužbo preživelo.   

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 16:03 02.marec 2020.

    Babo je plešasti mojster prisilil,da je napisala traparijo o temle bacilčku,ki je do danes potolkel vsega 3000 bolnikov,samo navadna gripa je lani potolkla 600 jurjev bolnikov,zato se sprašujem,komu je v interesu širit paniko in strah med folk?Zgleda,da se križeljubci in ...prikaži več desni paničarji bojijo za svoje riti,bedniki so bli,so in bodo!