Slovenija
3276 ogledov

Ursula von der Leyen povedala, kaj je trenutno najbolj pomembno za Slovenijo

Ursula von der Leyen Epa
Slovenija bo lahko dostopala do pomoči v programu Sure.

Od jutri bo Sloveniji na voljo dvesto milijonov evrov

"Od jutri naprej bo Sloveniji v okviru programa Sure na voljo dvesto milijonov evrov," je za RTV Slovenija povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. "Skupaj je Sloveniji namenjena milijarda evrov. Sledili bodo torej še nadaljni obroki." 

Program Sure je namenjen predvsem delodajalcem in podjetjem. 

Sredstva se jutri sproščajo tudi za Ciper, Grčijo, Hrvaško, Ciper, Latvijo, Litvo in Malto. V prvem krogu so pomoč dobile Španija, Italija in Poljska. 

"To so res izjemno ugodna posojila"

"Skupaj je Sloveniji namenjena milijarda evrov, sledili bodo nadaljnji obroki. Podjetja v tej hudi pandemiji težko ohranjajo zaposlene, s tem jim sporočamo, naj ne odpuščajo, čeprav dela ni dovolj. Pomagamo jim pri izplačevanju plač, da bo strokovno znanje ostalo v podjetjih. Ko se bo gospodarstvo znova zagnalo, ga bodo potrebovala, da bodo lahko sprejemala naročila in bodo prva na trgu," je predsednica Evropske komisije povedala v intervjuju.

"To so res izjemno ugodna posojila, saj je Komisija na trg stopila s podporo 27 članic. O pogojih se z državami članicami še pogovarjamo. Odločilno bo sodelovanje socialnih partnerjev, da bomo vedeli, katera podjetja moramo podpreti s programom, da bodo lahko obdržala zaposlene in poslovala na trgu, ko bo gospodarstvo spet oživelo."

Ursula von der Leyen

"Vsi skupaj moramo vzpostaviti infrastrukturo, da bomo lahko izvedli množično cepljenje"

Predsednica Evropske komisije je povedala tudi, kako bo z nabavo cepiva za EU. "Evropski komisiji je bilo zelo pomembno, da se za vseh 27 držav članic dogovori s farmacevtskimi podjetji, ki razvijajo zelo obetavna cepiva. Pretekli teden smo slišali dobre novice iz Biontecha, ki je v našem portfelju, jutri bomo sklenili peto pogodbo s Curevac in portfelj še razširili. Zdaj je pomembno, da cepiva odobri EMA. Biti morajo varna, učinkovita, morajo zagotoviti odpornost. Vsi skupaj moramo vzpostaviti infrastrukturo, da bomo lahko izvedli množično cepljenje. Ko bomo dosegli precepljenost, bomo varni pred pandemijo, pred virusom. To je luč na koncu predora tudi za gospodarstvo," je dejala.

Kot je dodala, upajo, da bo pred koncem leta še kakšna dobra novica o novem obetavnem cepivu, kot je Biontechovo. "Temu sledi pomemben proces, klinično preizkušanje, ali je cepivo učinkovito in varno. Na to moramo počakati, proces nadzoruje EMA. Potem se lahko pripravimo na cepljenje milijonov in milijonov ljudi. Za države članice, tudi za Slovenijo, je pomembno, da bodo v trenutku, ko bomo imeli cepivo, vse hkrati in pod enakimi pogoji dobile odmerke glede na število prebivalcev," je še poudarila.

EU v težavah?

Sta pa po poročanju medijev Madžarska in Poljska danes blokirali ključna dela svežnja, s pomočjo katerega naj bi se EU spoprijela s pandemijo. Ne strinjata se namreč s tem, da je dostop do sredstev pogojen s spoštovanjem vladavine prava. 

Na vprašanje, kaj se bo zgodilo v primeru pričakovane blokade, so evropski diplomatski viri pred sestankom članic odgovorili, da bodo preučili položaj skupaj s predsednikom Evropskega sveta in Evropsko komisijo ter premislili o nadaljnjih korakih. Pomeni pa to novo krizo oziroma poslabšanje pandemične krize ter nedvomno zamude, so ocenili.

Oglasil se je tudi Donald Tusk, ki je na Twitterju zapisal, da so tisti, ki nasprotujejo vladavini prava, tudi proti Evropi. "Pričakujem, da se bodo vse stranke EPP jasno opredelile. Nasprotnikov naših temeljnih vrednot ne bi smel nihče več braniti," je še dodal.

Koronavirus maska Svet Madžarska in Poljska blokirali ključna dela svežnja za spoprijem EU s pandemijo

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 10
  • Naklonsky 08:06 17.november 2020.

    Ja, saj to so stvari ki dišijo Golobčku Gregorju in ostalimi strički iz ozadja. Puškokoruznik s svojimi kompanjoni pa tako ne ve za kaj gre. Enako butast folk, ki jim drži štango ter jih podpira ... in misli da je pameten.

  • maresem 07:34 17.november 2020.

    Masovno ceplenje.... pogojeno z vladavino prava? Je hotela reči z vladavino diktature močnejšega z mafijo nad narodi. E punčka, vakcinirale se bodo ovčke, pametni ne.

  • lulibuc 07:31 17.november 2020.

    Fašisti si že manejo roke za dobiček za poslušnost.