Slovenija
12303 ogledov

Toliko denarja lahko Slovenija pričakuje iz Bruslja

Ursula von der Leyen na obisku v Sloveniji
1/15
Anže Malovrh/STA
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je obiskala Slovenijo po katastrofi, ki je državo prizadela konec prejšnjega tedna.

Predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen na obisku Slovenije spremlja evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Po delovnem sestanku delegacij Vlade RS in Evropske komisije, ki je potekal na Brdu pri Kranju, sta s predsednikom vlade Robertom Golobom s helikopterjem poletela proti Črni na Koroškem. Pri tem sta sta preletela območja, ki so bila opustošena v poplavah. 

Premier Golob je dejal, da se je von der Leyen hitro odzvala in prišla izrazit tako podporo Evropske komisije kot osebno podporo Sloveniji ob težki preizkušnji. V Črni na Koroškem sta se srečala tudi z domačini in jim "jasno povedala, da niso sami. To velja za vso Slovenijo, ki je prizadeta". Predsednica se je po Golobovih besedah lahko na lastne način prepričala o obsežnosti škode in kako huda je škoda na tleh. "Poplavljenih je več kot 10.000 domov, več 10.000 družin je obupanih, kako bodo preživeli v naslednjih tednih in mesecih," je dejal Golob.

"Evropska unija je najboljše, kar se je lahko Sloveniji in Evropi zgodilo v zadnjih sto letih. Ko smo potrebovali pomoč, smo jo takoj tudi dobili. Točno tisto, po čemer smo vprašali," je dejal Golob. 

Golob se je zahvalil von der Leyenovi za naklonjenost Sloveniji in razumevanje situacije ter da je prišla Sloveniji naproti z izrednimi ukrepi, ki jih je terjala izredna situacija. "Takšne situacije se bodo v EU še dogajale. Nanje se moramo pripraviti in Slovenija bo lahko zgled, kako to delati," je dejal. 

obisk Ursule von der Leyen in Roberta Goloba v Črni na Koroškem | Avtor: Flickr/Vlada RS Flickr/Vlada RS

"Pomembno, da sem videla na lastne oči"

"Hvala, da ste me peljali v Črno. Pomembno je bilo, da sem na lastne oči videla ogromno razdejanje. Sočustvujemo z žrtvami, žalujemo za tistimi, ki so umrli," je dejala Ursula von der Leyen. Izpostavila je izjemno solidarnost, ki jo je videla na terenu. "Ljudje stojijo skupaj, prostovoljci z vseh področij, hitra reakcija vlade, pomoč vojske, policije, civilne zaščite, gasilcev, Rdečega križa, gorskih reševalcev, če naštejem le nekaj," je povedala. "Evropa stoji z vami in bo z vami, dokler bo to potrebno." Vidna je tudi evropska solidarnost, v materialni pomoči, ki so jo poslale države članice.

Evropska komisija bo Sloveniji pomagala tudi s finančno pomočjo, sestavljeno iz treh delov. Iz solidarnostnega sklada bo Sloveniji namenjenih 400 milijonov evrov nepovratnih sredstev, in sicer 100 milijonov evrov letos, 300 milijonov naslednje leto. Pri tem je ključno čim hitrejše ukrepanje in čim prejšnja ocena škode. 

obisk Ursule von der Leyen in Roberta Goloba v Črni na Koroškem | Avtor: Flickr/Vlada RS Flickr/Vlada RS

Iz Next Generation EU Slovenija lahko dobi 2,7 milijarde evrov posojil, pri čemer pa mora za pomoč zaprositi do konca meseca. Danes bodo oblikovali delovno ekipo, sestavljeno iz predstavnikov slovenske vlade in Evropske komisije, katere naloga bo pripraviti vse potrebno. Pomembno bo, da bo mogoče ta sredstva preusmeriti v rekonstrukcijo, je dejal Golob. Von der Leyen pa je zagotovila, da bo Bruselj pri tem "maksimalno prožen".

Poleg tega lahko Slovenija koristi 3,3 milijarde kohezijskih sredstev, ki so na voljo do leta 2027. Ursula von der Leyen je napovedala maksimalno prožnosti pri porabi sredstev za okrevanje in kohezijskih sredstev za obnovo po poplavah. 

Golob je povedal, da je beseda tekla tudi o tem, da slovenska vlada ustanovi poseben sklad za obnovo po poplavah, ki bo upravljal z vsemi sredstvi, ki bodo namenjena rekonstrukciji po poplavah.

Video: Žan Kolman, Kabinet predsednika vlade

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 41
  • Lion0077 17:56 09.avgust 2023.

    Za 400.000.000 tud maketa za Mežico in Črno na Koroškem ne bo narejena. Ne vem, a ta ženska ne pozna Slovenije.

  • Avatar jezeran
    jezeran 16:12 09.avgust 2023.

    In Hitler v novi podobi je prišel na obisk

  • Avatar bobnar53
    bobnar53 15:46 09.avgust 2023.

    Najprej je zeleni kokainarček, če pa kej ostane pa dobi Slovenija, drugače pa dobimo 2,7 miljarde kredita! Sama dobrota je tele skorumpirane Uršule, škoda, da se ni kakšen kamen odtrgal nad njeno tintaro. Jebeš tako EU, treba je zapustit to ...prikaži več lopovsko druščino in to čim prej!