Slovenija
5 ogledov

Uskladila sta le obleki

Na gradu Trakošćan so izobesili slovensko in hrvaško zastavo.
1/2
Žurnal24 main
Po spoznavnem srečanju premierjev Boruta Pahorja in Jadranke Kosor vsebinski dogovori niso znani. Opazna je bila predvsem do odtenka z obleko Kosorjeve usklajena Pahorjeva kravata.

Živo rdeča obleka nove hrvaške premierke Jadranke Kosor in k njej do odtenka usklajena kravata slovenskega premierja Boruta Pahorja sta zaznamovali današnje spoznavno srečanje na gradu Trakošćan. Oba sta bila po dobri uri in pol srečanja zelo redkobesedna, poudarila sta le, da sta z njunim pogovorom diplomaciji obeh držav stopili na pot novega začetka, ki bi lahko do rezultata pripeljal že do konca tega leta. Hrvaški vstop v EU in rešitev vprašanja meje bi bil tak rezultat. Delo sta naložila predvsem svojima zunanjima ministroma in njunim sodelavcem, premierja pa naj bi se vnovič srečala septembra, ko Kosorjeva pričakuje vabilo na slovensko stran meje. Dotlej pa bosta obe diplomaciji delali in molčali, sta še sklenila. Tako tudi za vprašanja nista bila na voljo.


Rošade v avtomobilih
Zdi se, da je srečanje veliko bolj prešerna zapustila gostiteljica Kosorjeva, ki je iz srebrnega mercedesa – mimogrede, očitno od predhodnika Sanaderja ni podedovala nobenega od razvpitih BMW-jev – mahala novinarjem. Mahal je tudi hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković , le da so njega in delegacijo odpeljali kar v za potnike prirejenem kombiju. Ta zanimiv način prevoza visokih politikov smo opazili že po srečanju bivših premierjev Iva Sanaderja in Janeza Janše na mejnem prehodu Obrežje, ko je na sprednji sedež kombija sedel kar hrvaški premier.

Slovenska delegacija je na Trakošćan in z njega potovala v povsem variabilnem redu. Najverjetneje zaradi varnosti se Pahor ni pripeljal v svojem stalnem avtomobilu, pač pa smo iz zapore ceste pod Trakošćanom opazovali, kako v hrvaškem policijskem spremstvu mimo drvijo prazna vozila slovenskega premierja in zunanjega ministra, medtem pa so nam kolegi z gradu sporočali, da je Pahor že prispel in se rokoval s Kosorjevo.

Pahor ne potrebuje prevajalke
Pahor in Kosorjeva sta spoznavno srečanje začela na štiri oči. Pogovarjala sta se kakšne pol ure, zanimivo pa je, da je v tem času na Trakošćanu zmanjkalo elektrike, zaradi česar so odpovedale vse varnostne naprave ob vznožju gradu, elektriko pa so gradu zagotavljali z agregatom. Nato so stekli pogovori obeh delegacij. Sodelovali sta tudi dve prevajalki, a kot smo izvedeli od tistih, ki so sestanku prisostvovali, je beseda pripadla predvsem tisti, ki je prevajala v hrvaški jezik, medtem ko slovenski premier Pahor in njegova delegacija prevoda iz hrvaščine nista potrebovala, "mogoče besedico ali dve" , še pove naš vir.

Palomin toaletni papir na hrvaškem stranišču © Žurnal24

 
Palomin toaletni papir
Kriza je v varčevanje prisilila tudi hrvaško državo in na Trakošćanu sta si kosilo privoščila zgolj visoka gosta z delegacijama – pa še to zaradi muzejske narave poslopja zgolj catering. Smo pa v toaletnih prostorih opazili drobno gesto, ne vemo, ali namerno ali zgolj naključno – Palomin toaletni papir. Trgovina med državama je za proračune obeh silno pomembna.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.