Slovenija
1246 ogledov

Uslužbenka tožilstva v priporu, grozi ji osem let zapora

zapor rešetke celica Simbolična fotografija.
Osumljena, da je izdajala tajne podatke.

Zoper uslužbenko Specializiranega državnega tožilstva (SDT), ki je osumljena, da je izdajala tajne podatke, je bil odrejen pripor, so potrdili na tožilstvu. Na Okrožno sodišče v Ljubljani so vložili zahtevo za preiskavo, so še pojasnili.

Osumljena uslužbenka SDT naj bi tajne podatke posredovala članom kriminalne družbe, ki jih preiskuje kriminalistična policija. Osumljena je, da je storila več kaznivih dejanj izdaje tajnih podatkov po 260. členu kazenskega zakonika.

Ta določa, da se oseba, ki v nasprotju s svojimi dolžnostmi varovanja tajnih podatkov komu omogoči dostop do njih, kaznuje z zaporom do treh let. Če pa je dejanje izvršeno iz koristoljubja ali pa je povzročilo hujše ali nepopravljive škodljive posledice za varnost ali interese države, se storilec kaznuje z zaporom do osmih let. Kot je razvidno iz odgovora SDT, je uslužbenka osumljena kaznivega dejanja po tej določbi.

Kot je pokazala preiskava, je osumljena fotografirala zaupane podatke in jih posredovala osebam, ki do teh podatkov niso bile upravičene. Te so podatke posredovale članom kriminalne združbe, ki jih je in jih še preiskuje kriminalistična policija.

avtocestna policija Izdaja podatkov Slovenija Policisti pridržali uslužbenko tožilstva

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 1
  • Avatar @narhist
    @narhist 21:05 17.november 2021.

    Prav neverjetno je, da osebe, ki razpolagajo s tako občutljivimi podatki niso varnostno preverjane, namreč, vkolikor jim ne bi skesanec povedal zanjo, bi še dandanes veselo kopirala in nosila informacije okoli.