Slovenija
14 ogledov

Uspešna izstrelitev teleskopa

Žurnal24 main
Ameriška vesoljska agencija Nasa je iz izstrelišča Cape Canaveral na Floridi izstrelila vesoljski teleskop Kepler, ki bo naslednjih šest let iskal Zemlji podobne planete v Rimski cesti.

"To je zgodovinska misija, ne le misija znanosti," je povedal Nasin administrator Edward Weiler. "Poskušala bo odgovoriti na vprašanje, ki si ga človeštvo postavlja, odkar je človek prvič pogledal v nebo in se vprašal: 'Ali smo sami?," je dejal.


Ameriška nosilna raketa delta je v vesolje ponesla teleskop Kepler, ki bo iskal Zemlji podobne  planete. © Reuters

 
Kepler bo opazoval isto točko v vesolju tri leta in pol, pri čemer bo zajel približno 100.000 zvezd okoli ozvedij Laboda in Lire v Rimski cesti. Po Weilerjevih besedah pa to ni samo znanstvena misija, temveč tudi zgodovinska misija.

Projekt bo Naso stal 600 milijonov dolarjev. Odkritja Keplerja bi lahko temeljito spremenila pogled človeštva nase, pravi direktor Nasinega oddelka za astrofiziko Jon Morse . " Popis planetov, ki ga bo naredil Kepler, bo zelo pomemben za razumevanje pogostosti planetov velikosti Zemlje v naši galaksiji in načrtovanje prihodnjih misi j," je poudaril.

Sonda, opremljena z največjo kamero, ki so jo kdajkoli poslali v vesolje, se je po poročanju tujih agencij po izstrelitvi že uspešno utirila v orbito. Več o teleskopu si preberite tukaj .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.