Slovenija
22 ogledov

Ustanovljeni na predvečer recesije

Zoran Petrovič Osebni arhiv
Šest let mineva, odkar so se policisti povezali v Sindikat policistov Slovenije. V tem času jih je čakalo veliko preizkušenj, med drugim so dvakrat šli na ulice. Sedaj pa so spet v "trenutku konstruktivnega konflikta".

Ob šesti obletnici ustanovitve Sindikata policistov Slovenije se je njegov predsednik Zoran Petrovič spomnil tistega dne in se ob tem zahvalil vsem, ki so se pridružili sindikatu in podprli idejo takratnih ustanovnih članov. "Kljub temu, da se nam takrat niti sanjalo ni, da bomo padli v obdobje krize, odrekanja, sem ponosen, da sem takrat stopil na pot, po kateri hodim še danes," je zapisal.

"Ob ustanovitvi sindikata sta bili prisotni tako evforija kot negotovost, saj smo se podali na zahtevno pot," je ob obletnici dejal za zurnal24.si. "Ustanovili smo ga na predvečer recesije. Potrebnega je bilo ogromno odrekanja in šli smo čez ogromno preizkušenj."

Sindikat se je organizacijsko podredil naravi dela policistov. Svojim članom nudi visok standard pravne pomoči, solidarnosti. "Policist lahko v eni uri dobi pomoč, ki jo potrebuje," izpostavlja Petrovič. So eden redkih sindikatov, kjer velja neposredna demokracija in ne poznajo delegatskega sistema - en član je en glas na volitvah predsednika in regionalnih predstavnikov.

Na sistemski ravni je bila zanje prelomnica, da so prišli do svoje kolektivne pogodbe, uveljavili številne izboljšave sistemske ureditve, izboljšali status zaposlenih in spremenili vrednotenje delovnih mest.

"Od prvega dne delujemo premočrtno, transparentno in stojimo za svojimi besedami," pravi predsednik sindikata, ki poudarja, da ne delujejo za lastno korist, ampak za dobro vsakega policista. "Želimo postaviti policiste na mesto, ki jim gre. Delo je težko, a z majhnimi koraki gremo proti cilju."

"Vlada mora narediti red"

Razmere danes niso rožnate. Enoten plačni sistem lahko pripelje stvari do roba in v kolikor ne bo sprememb, lahko pride do poslabšanja varnostne situacije, opozarja. Samo v letošnjem letu je policijske vrste zapustilo več kot 200 zaposlenih, novih zaposlitev ni. "Smo v trenutku konstruktivnega konflikta, za katerega si ne predstavljamo, kaj bi bilo, če bi ga izgubili. Posledice bi najprej čutila policija, nato pa še državljani."

Pred policisti in ostalimi sindikati je v ponedeljek nov krog pogajanj. Petrovič upa, da bo vlada stopila na zavoro, saj so sindikati prišli do skrajne meje. "Na vladi je, da naredi red v javnem sektorju, kjer nekateri na veliko trošijo, kjer se v posameznih delih zaposluje in na sploh ne veljajo pravila za vse enako," opozarja Petrovič. Od vlade pričakuje tudi, da bo naredila red v podjetjih, kjer ima svoj delež.

Vlada ima po njegovem do sprostitve napredovanj razumen čas, da naredi sistemski in zakonski red na področju. "Če tega ne bo storila, če ne bo ustavila trošenja, uredila zaposlovanj in pobiranja davkov, bomo leta 2015 ali 2016 kmalu spet pred novimi posegi v plače," ocenjuje.

Od vlade pa pričakuje tudi, da bo udarila po mizi, kar se tiče samih pogajanj, saj po njegovih besedah dovoljuje določenim skupinam prevelik vpliv na dogovarjanje. "Dve, tri dejavnosti ne morejo odločati o vsem," meni Petrovič, ki je dejal, da so vlado na to že opozorili. Prav tako je nedopustno razsipništvo delov javnega sektorja. Policisti razmišljajo tudi o tem, da gredo na svojo pot in se dogovarjajo neposredno z ministrstvom. Kot je poudaril, ne želijo plačevati tujih računov.

Komentarjev 11
  • mirko 01:43 30.november 2014.

    V tej državi se ne začne situacija premikat vse dokler ne pride do večjega konflikta interesov med posameznimi skupinami. To, da je napovedan štajk ali protestni shod, je dobro znamenje, da se bo nekaj streslo. Očitno se brez konflikta v ...prikaži več v tej državi nič ne spremeni, hvala bogu da bo prišlo do protestov. Kakršne koli spremembe so dobrodošle, tudi na slabše, zato ker bodo sprožile še večje proteste.

  • valerijakregar 21:08 29.november 2014.

    vsi ki so ti dali minus, pač niso prebrali današnjih financ, ali požarja !ja, drago kos s svojo firmo ima z nlb sklenjeno pogodbo že od 22.septembra za 218€/h z ddv.do omenjene marmelade je prišel preko znanega ...prikaži več "protikoruptivnega"praprotnika , ki je v nlb prišel skladno z zaslugami, malce prej !!!naj še dolgo živi nlb z našimi dokapitalizacijami !!!!"nacionalni interes".........pa take fore............

  • Johan Spohan 20:13 29.november 2014.

    Javni sektor so tudi izredno potrebni razni direktorati, inštituti, višek pa je Inštitut za narodno spravo, ki ga vodi Valič Zverova, članica tiste stranke ki dela razdor med Slovenci. Tam je zaposlenih več kot 10 strokovnjakov z dobrimi plačami (vsaj ...prikaži več dvakrat višjimi kot ima medicinska sestra, gasilec, policist...) Naj se razhajka take službe financirane iz proračuna pa ne bo treba nižati plač tistim ki delajo.