Slovenija
27 ogledov

Ustava je okej, problem so oni

tema dneva Žurnal24 main
Merila. Drnovšek in Pahor po zaupnico brez bremena lastne afere. Janša ne. France Bučar. Pravila igre so v redu, problem je v politikih.

Od objave poročila Komisije za preprečevanje korupcije je minilo že 38 dni, vladno koalicijo so zapustili ali pa to vsaj napovedali že v treh od petih vladnih strank, a za zdaj še ni jasno, kakšna bo njena končna usoda. "Vse orodje imajo v rokah politične stranke," nam je odgovoril France Bučar, ko smo ga prosili za komentar trenutnega stanja.

Stranke sicer po vrsti izjavljajo, da bi morali skupaj predlagati konstruktivno nezaupnico, a se zaradi različnih preferenc glede predčasnih volitev ali novega mandatarja niso še ničesar dogovorile. Premier Janez Janša pa po zaupnico sam ne bo šel, je ponovil te dni.

"Vsaka svoje čevapčiče"

Bučarja smo vprašali, ali bi status quo lahko v prihodnje rešili s spremembami zakonodaje ali ustave. "Ničesar ni treba spremeniti, vse orodje imajo v rokah politične stranke. Če se ne morejo sporazumeti, ni ustave, ki bi omogočila rešitev," je prepričan Bučar, ki je dodal, da "hoče vsaka stranka peči svoje čevapčiče".

Sestavi naj celo vlado

Na vprašanje, kakšna je po njegovem najboljša rešitev za izhod iz vladne krize, je odgovoril, da konstruktivna nezaupnica, ki jo omogoča obstoječa ureditev. "Saj je preizkušena! Toda mandatarju, ki bi ga predlagali, bi morali dati pravico, da v celoti izbere tudi ekipo," je dejal Bučar. Pri tem je poudaril, da predčasne volitve ta trenutek ne bi prinesle čisto nič novega, saj bi se vrnili isti ljudje iz istih strank. "Mandatar, ki bi mu dali možnost, da izbere celotno ekipo, bi moral ostati toliko časa, da se zadeve prevetrijo, šele potem gremo lahko na volitve. Sicer pa ne bodo nič prinesle," je sklenil Bučar.

Padajoči mandatarji

Preverili smo, kakšne okoliščine so Janeza Drnovška in Boruta Pahorja pripeljale do tega, da sta v parlamentu iskala zaupnico. Tako Pahorja kot Drnovška nista bremenili osebni aferi, niti se nista so
očala z množičnimi protesti. Je pa imel Pahor mnogo težav z aferami svojih koalicijskih partnerjev.

Komentarjev 7
  • feferon 11:43 15.februar 2013.

    NAGNAT VSE VEN IN NOVO VLADO SESTAVIT,

  • ennanova 09:37 15.februar 2013.

    Še o govorici fašizma, slovenskih zastavah in nacionalnem športuSlovenske in evropske zastave so seveda kul. Avtoritarni simboli, s katerimi nekateri mahajo na vstajah, niso kul, in vsi, ki se v Evropi ukvarjajo http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/793-se-o-govorici-fasizma-slovenskih-zastavah-in-nacionalnem-sportu

  • privat 07:50 15.februar 2013.

    ti ljudje se nikoli ne bodo zmenili..tudi ustavo če spremenijo jo pač ne bojo upoštevali!!