Slovenija
77 ogledov

Ustavili krško nuklearko

Radioaktivni odpadki iz Jedrske elektrarne Krško se bodo očitno še vrsto let kop Žurnal24 main
Nuklearno elektrarno Krško (Nek) so po petkovem postopnem zmanjševanju zmogljivosti proti jutru ustavili in izključili iz omrežja.

Predsednik uprave Neka Stane Rožman je povedal, da bo remont stal približno dvajset milijonov evrov, nuklearka pa bo navedeni strošek pokrila z lastnimi sredstvi. Pri remontu bo poleg nuklearkinih delavcev sodelovalo več kot tisoč zunanjih sodelavcev in več kot šestdeset domačih in mednarodnih podjetij.

Sicer pa remontne posodobitve prinašajo tudi varnostno nadgradnjo elektrarne, drugi sklop remontnih del bo namenjen prilagajanju obratovanja Neka novi nižje ob Savi zgrajeni hidroelektrarni (HE) Brežice in tretji zagotavljanju stabilne proizvodnje.

Rožman je pristavil, da je njihov cilj, da vsa remontna dela opravijo kakovostno in v načrtovanih rokih, hkrati pa bodo z njimi izpolnili pogoje za varno in zanesljivo delovanjem Neka v prihodnjem, 29. gorivnem ciklu.

Nuklearka deluje stabilno

Sicer pa je Nek, ki naj bi jo v omrežje vnovič vključili predvidoma 1. novembra, od zadnjega remonta oz. zadnjih 18 mesecev delovala izjemno stabilno, brez varnostnih incidentov in samodejnih ustavitev, dosegla je visoko raven jedrske varnosti in v omrežje oddala 8,23 milijarde kilovatnih ur električne energije.

Predvsem pa je njeno gorivo v navedenem obratovalnem obdobju ostalo nepoškodovano, je še poudaril Rožman.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • TOLAR 16:50 01.oktober 2016.

    Spomnim se članka ki je pislo da bo TEŠ6 nadomestiv JEK ko bo v remnotu pa ni tako ostale države nas napajajo ki je cenejša elektrika TEŠ6 brca v temo mogl bi postavit JEK 2!

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:19 01.oktober 2016.

    Rajš Nek2 k TEŠ6. Je pa res da se pr vsakih javnih delih v Sloveniji napopajo gor lobiji.

  • Avatar Leon
    Leon 08:53 01.oktober 2016.

    Westinghouse in lobisti ............. priprava na JK2 !