Slovenija
0 ogledov

Ustavni sodniki o koprskih volitvah

Bodo ustavni sodniki prisluhnili Ankarančanom? (Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Po današnji odločitvi ustavnih sodnikov bo jasno, ali se bo lahko v Mestni občini Koper začela volilna kampanja pred lokalnimi volitvami. Ankarančani namreč zahtevajo preložitev volitev.

Na dnevnem redu seje ustavnega sodišča je tudi pobuda za oceno ustavnosti zakona o razpisu rednih lokalnih volitev v Mestni občini Koper. Pobudo so 27. maja, neposredno po razpisu volitev, vložili Krajevna skupnost Ankaran, Skupnost Italijanov Ankaran, Pobuda za ustanovitev Občine Ankaran in 951 volilnih upravičencev v Ankaranu.

Potem ko je v DZ namreč aprila padel tudi zadnji v vrsti poskusov ustanovitve ankaranske občine, je DZ sredi maja sprejel zakon o razpisu lokalnih volitev v Kopru, ki daje pravno podlago za razpis omenjenih volitev.

Ankarančani hočejo imeti svojo občino
Zagovorniki ankaranske občine pa so nato skupaj s pobudo za presojo ustavnosti omenjenega zakona in odloka o razpisu volitev v Kopru na ustavno sodišče vložili tudi predlog za začasno zadržanje izvrševanja aktov.

Vodja Pobude za ustanovitev občine Ankaran Gregor Strmčnik vztraja, da bo do ustanovitve občine Ankaran prej ali slej moralo priti. Razplet lokalnih volitev v Kopru je po njegovem mnenju možen samo tako, da se čim prej ustanovi nova občina in se razpišejo ločene volitve za Koper in Ankaran. Ustavno sodišče je namreč povedalo, da bi bil kakršen koli drugačen razpis volitev protiustaven.

DZ: pobuda je neutemeljena
Po mnenju vlade in parlamentarne zakonodajno-pravne službe, ki mu je pritrdil tudi odbor DZ za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, je pobuda za presojo ustavnosti zakona o razpisu rednih lokalnih volitev v Kopru ter odloka o razpisu teh volitev neutemeljena.

Izpodbijana predpisa v ničemer ne izničujeta odločbe ustavnega sodišča, ki je DZ naložilo ustanovitev občine Ankaran in lani jeseni zadržalo volitve v Kopru, so prepričani. Zaradi procesa v zvezi z ustanovitvijo nove občine po njihovem mnenju namreč ne sme biti ogrožena pravica prebivalcev koprske občine do uresničevanja lokalne samouprave v občini prek voljenih organov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.