Slovenija
10984 ogledov

Ustavno sodišče odločilo glede podražitev dopolnilnega zavarovanja

Položnica Vzajemna Boštjan Tacol
Zavarovalnice Vzajemna, Generali in Triglav, zdravstvena so na ustavnem sodišču zahtevale ustavno presojo vladne uredbe o določitvi najvišje cene premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Ustavno sodišče je iz procesnih razlogov zavrglo pobude za oceno ustavnosti uredbe o določitvi najvišje cene dopolnilnega zavarovanja. Gre za pobudo Vzajemne, družbe Generali in družbe Triglav za oceno ustavnosti in zakonitosti Uredbe o določitvi najvišje cene premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Vse tri družbe so vložile svojo pobudo, Vzajemna pa je dodala na seznam še uredbe o listi blaga in storitev, za katere se uporabljajo ukrepi kontrole cen (uredba o listi).

Zavarovalnice bistveno podražile premije

Zavarovalnice, ki tržijo dopolno zdravstveno zavarovanjem in sonamreč letos sprejele sklepe o dvigu premije za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Cena premije bi se pri Vzajemni dvignila s prvim julijem na 44,78 evra mesečno, pri Generaliju že z majem na 44,89 evra, pri Triglavu pa z junijem na 45,52 evra.

Vlada ukrepala z določitvijo najvišje dovoljene cene

Vlada je nato sprejela Uredbo o ceni premije, ki je bila uveljavljena 15. 4. 2023 in določila najvišjo dovoljeno ceno mesečne premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki znaša 35,67 evrov. Zavarovalnicam je tudi prepovedala, da bi zaradi ukrepa iz te uredbe prenehale izvajati dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Ustavno sodišče pobudo zavrnilo

Zavarovalnice Vzajemna, Generali in Triglav so nato na ustavnem sodišču zahtevale ustavno presojo vladne uredbe o določitvi najvišje cene premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. V ustavnih pobudah so trdile, da je vladna uredba neposredno posegla v njihove pravice oziroma pravni položaj.

Ustavno sodišče je pobudo zavrnilo, saj lahko pobudnica zoper državo sproži odškodninski postopek ali postopek za plačilo nadomestila, v katerem lahko izčrpa svoje očitke o protiustavnosti in nezakonitosti izpodbijanih določb, ki omejujejo trgovsko maržo."Pobudnice niso tako ravnale, zato je ustavno sodišče zavrglo njihove pobude," je v odločbi zapisalo Ustavno sodišče.  

Ustavno sodišče pojasnjuje, da lahko pobudnice, ki izvajajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje zoper državo sprožijo odškodninski postopek ali postopek za plačilo nadomestila zaradi prepovedi prenehanja izvajanja zavarovanja, v teh postopkih pa lahko pobudnice izčrpajo svoje očitke o protiustavnosti in nezakonitosti uredbe o ceni premij. "Če z zahtevki zoper državo ne bodo uspele, bodo imele neposredni pravni interes za presojo ustavnosti in zakonitosti uredbe o ceni premije, ki sicer na pobudnice ne učinkuje neposredno," so odločili ustavni sodniki.

Komentarjev 11
  • Avatar karjola
    karjola 06:58 08.december 2023.

    Dodatno zavarovanje je kolikor vem prostovoljno in ga enostavno tudi ne plačuješ. Kaj potem me bodo zavarovalniče tožile da nočem plačevati prostovoljnega zavarovanja?

  • jakec42 19:43 07.december 2023.

    Najbolj bogati tožarijo državo,upam ,da jim ne popusti!

  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 16:22 07.december 2023.

    Zdravstveno zavarovanje pač ne more biti pridobitniška dejavnosti, kjer bi določeni bogateli na račun slehernika...Tudi tu je Golob deloval v interesu državljanov in države, ko je zavarovalnicam poščipal kremplje...