Slovenija
86 ogledov

Ustavno sodišče s preglasovanje dovolilo referendum

slovenija 15.06.13, parada ponosa, geji, lezbijke, parada, istospolni, foto: Anz Anže Petkovšek
Ustavno sodišče je ugodilo pritožbi glede izvedbe referenduma o pravicah istospolnih parov. Za je glasovalo pet ustavnih sodnikov, štirje so bili proti.

Ustavno sodišče je dopustilo referendum o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki pravice istospolnih parov izenačuje s pravicami heterospolnih parov.

"Ustavno sodišče je v postopku za odločitev v sporu o dopustnosti referenduma, začetem z zahtevo predlagateljev referenduma Metke Zevnik, Kranj, in Aleša Primca, Ljubljana odločilo, da se razveljavi Sklep Državnega zbora o zavrnitvi razpisa zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR-D)," so sporočili z Ustavnega sodišča. 

Ustavni sodniki | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Ne o vsebinskih ampak o procesnih razlogih

DZ je 3. marca sprejel novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki pravice istospolnih parov izenačuje s pravicami heterospolnih parov, vendar pa zaradi začetka postopka za razpis referenduma civilne iniciative Za otroke gre ni začela veljati. DZ je 26. marca zavrnil razpis referenduma o noveli z utemeljitvijo, da se referendumska pobuda nanaša na zakon, glede katerega skladno z ustavo referendum ni dopusten. Koalicija Za otroke gre je nato vložila ustavno pritožbo zoper sklep DZ. V njej so predlagali odpravo sklepa in dopustitev referenduma.

"Ustavno sodišče je v tem postopku razsojalo samo o sporu med Državnim zborom in predlagateljema referenduma, in sicer glede vprašanja, ali je referendum o ZZZDR-D dopusten," je sporočil predsednik sodišča Miroslav Mozetič.  

"O protiustavnosti lahko odloča le Ustavno sodišče"

Novela zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je neposredno spremenila opredelitev zakonske zveze in posredno s tem odpravila protiustavnost, ki jo je glede dedovanja istospolnih partnerjev že ugotovilo US. Kot ugotavlja sodišče pa je novela posegla tudi v okoli 70 področnih zakonov. "Pri takem zakonodajnem pristopu torej ne gre za neposredno odpravo že ugotovljene protiustavnosti, temveč za ureditev nečesa, kar močno presega tisto, kar nalaga omenjena odločba Ustavnega sodišča. Ustavno sodišče namreč nikoli ni ugotovilo protiustavnosti veljavne opredelitve zakonske zveze in pogojev za njeno sklenitev." 

"Državni zbor sicer sme avtonomno izbrati način, kako in v katerem zakonu bo odpravil protiustavnost, ki jo je ugotovilo Ustavno sodišče, vendar če to stori na posreden način, tako da spremeni ureditev, glede katere protiustavnost ni bila ugotovljena, to ne more biti razlog za prepoved referenduma," pravijo na sodišču in poudarjajo, da protiustavnost lahko ugotavlja le ustavno sodišče. 

Po referendumu zakon ponovno na ustavno sodišče?

Miha Lobnik | Avtor: Špela Mohorič Špela Mohorič
Volja državnega zbora ne  more prevladati nad pravico ljudstva, da izvršuje zakonodajno funkcijo neposredno z glasovanjem na referendumu. Če bi ljudstvo izglasovalo protiustavni zakon, ustava omogoča oceno ustavnosti postopka, razlagajo na sodišču. 

"Globoko smo razočarani nad odločitvijo Ustavnega sodišča, ki 90. člen slovenske ustave, razlaga tako, da ne prepoveduje referenduma o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin, razen če teh protiustavnosti ni prepoznalo Ustavno sodišče samo," pravi Miha Lobnik iz Legebitre. 

V kolaiciji, ki jo imenujejejo Za otroke gre! so napovedali, da bodo podpise za referendum zbirali še naprej, kljub temu da bi že doslej zbrani zadoščali za razpis referenduma. K udeležbi na referendumu je že pozvala NSi. V SDS na vprašanje ali se bo stranka vključila v kampanjo,  odgovarjajo, da bodo v SDS naredili vse, da se bo volja ljudstva izrazila na referendumu.

"Nestrpnost in diskriminacija bosta zavzeli glavno besedo"

"Skrbi nas tudi nadaljnje dogajanje, ki ga ta odločba omogoča, saj se z njo sponzorira referendumska kampanja naravnana proti istospolno usmerjenim, ko bosta nestrpnost in utemeljevanje diskriminacije zavzeli glavno besedo v slovenskem prostoru. Današnja odločitev Ustavnega sodišča je tako odprla vrata nadaljnemu ogrožanju pravic posameznikov in parov, proti katerim je referendum uperjen," dodaja Lobnik.

"Odločitev sprejeta na trhlih temeljih"

V ZL ocenjujejo, da je bila odločitev ustavnega sodišča sprejeta na trhlih temeljih. O tem priča tako dejstvo, da je bila odločitev sprejeta s preglasovanjem, kot tudi to, da ustavno sodišče o tem vprašanju ni odločalo vsebinsko, meni poslanec ZL Matej T. Vatovec.

"Danes smo soočeni z nenavadno situacijo," je ocenil Vatovec. Ustavno sodišče je že dvakrat namreč ugotovilo protiustavnost zakonodaje in diskriminacijo istospolnih v slovenskem pravnem redu, obenem pa že dvakrat dovolilo referendum o predlogih, ki "ohranjanjo to diskriminacijo," pravi Vatovec. 

Varuhinja človekovih pravic: O manjšini bo odločala večina

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer pravi, da pri varuhu vedno spoštujejo odločitev ustavnega sodišča ne glede na to, kakšna je. Dodaja pa: "To bo seveda sedaj predmet široke razprave ljudi. Pri varuhu vedno pravimo, da je težko, ko o manjšini odloča večina, ker takrat skoraj vnaprej veš, kakšno je lahko mišljenje večine, za manjšino je mnogo težje."

 Menijo pa, da je težko, ko o manjšini odloča večina.

Proti bo moralo glasovati 430 tisoč ljudi

Pred dobrimi štirimi leti, po sprejetju Družinskega zakonika, je Civilna iniciativa za družino in pravice otrok s podporo SDS, SLS, SNS in NSi že dan po srejetju zakonika začela zbirati podpise za pobudo za razpis referenduma. S 279 937 glasovi proti so marca 2012 družinski zakonik na referendumu zavrnili.

Za zavrnitev novele o družinskih razmerjih, ki izenačuje pravice istospolnih z raznospolnimi, bi tokrat na referendumu moralo glasovati 340 tisoč ljudi.

sergeja.hadner@zurnal24.si

 

Komentarjev 58
  • Dejan Kunstejl 14:26 23.oktober 2015.

    Bravo us! Edino pravilno - treba je zaščitit pravice otrok pred pederasti. Ti nimajo kaj posvajat otrok - če jih je narava naredila za abotne, naj tako tudi preživijo. V naravi oslabele, falirane, abotne osebke, ki niso sposobni preživet, narava ...prikaži več postavi "na stran".Zakaj bi ta abotna škodljiva celica homoseksualcev sedaj propadala sredi zdrave družbe in tudi zdravo družbo vleče s sabo v prepad? Naj jih družba postavi na stran, da tam v miru zgnijejo in da narava poskrbi za njih, če so že deviacija normalnosti...

  • Ferluci 08:44 23.oktober 2015.

    Saj so se odločili - po zdravi pameti. V čem je problem?

  • Ferluci 08:40 23.oktober 2015.

    Slovenska vlada se ukvarja s p*dri, namesto da bi počeli kar koli koristnega. Kdo je tu nor?