Slovenija
71 ogledov

Ustrelili mimo pri sto stanovanjih

Žiga Andoljšek Saša Despot
Razpis. Za najem 382 stanovanj le 273 vlog.

Stanovanjski sklad RS (SSRS) ne bo oddal v najem vsaj tretjine stanovanj, ki jih je ponudil na javnem razpisu – za 382 stanovanj v 20 krajih po Sloveniji je dobil le 273 vlog. Največ zanimanja je bilo po pričakovanjih za stanovanja v Ljubljani, Borovnici, Kopru in Mariboru, in sicer za dvosobna in dvosobna stanovanja s kabinetom.

Največ, 186 stanovanj je sklad ponudil v Borovnici v soseski Ob potoku. "Kot glavno željo je stanovanje v Borovnici izbralo 45 kandidatov. Še mnogo več zanimanja je bilo izraženega z dodatnimi željami," so sporočili s sklada. Razpis je namreč omogočal, da se kandidati prijavijo za več stanovanj in lokacij. V Ljubljani, kjer je povpraševanje po poročanju Dela za nekajkrat preseglo ponudbo, so ponudili le 19 stanovanj v soseski Savski breg.

Zadovoljni z odzivom

Na SSRS so sicer zadovoljni z odzivom, saj je ta "dosegel naša pričakovanja", ob tem pa se zavedajo, da "gre za nov produkt, ki za svojo uresničitev potrebuje določeno časovno obdobje". Kot so zapisali, je njihov namen pomagati državljanom reševati stanovanjski problem. Vendar pa so cene najemnin podobne kot tržne, poleg tega bodo morali najemniki stanovanja tudi sami opremiti. Za najdražje trisobno stanovanje v Ljubljani, veliko 63 kvadratnih metrov, je mesečna najemnina 534 evrov. Najcenejša najemnina, 150 evrov, pa je za garsonjere v Brežicah in enosobno stanovanje v Lovrencu na Pohorju.

Prodajati še ne morejo

Teh stanovanj za zdaj tudi ne bo mogoče odkupiti, ker zakonodaja tega ne dopušča, so pojasnili na SSRS. Si bodo pa prioritetno prizadevali urediti ustrezno zakonsko podlago, ki bo skladu omogočala prodajo stanovanj, ki jih oddaja v najem, in oddajo stanovanj za nedoločen čas.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.