Slovenija
19 ogledov

Ustvarite prvi milijon evrov

Ljubljanska borza v zelenem: Delniški indeks SBI 20 je v ponedeljek pridobil 2,4 Žurnal24 main
Vlaganje z manjšimi vložki se vam ne izplača, saj morajo delnice zrasti za vsaj pet odstotkov, da boste na pozitivni ničli.

Glede na provizije in stroške, ki jih morate plačati ob nakupu delnic, je po mnenju poznavalcev smiselno vlagati le, če ste zbrali vsaj štiri tisoč evrov. Finančni svetovalec Mitja Glavnik pravi, da sicer lahko vlagate tudi z manj denarja, a je treba preračunati, ali se to zaradi provizij izplača. "Vse je odvisno od nakupne in prodajne cene. Da imate pozitivno ničlo, morajo vaše delnice zrasti za vsaj pet odstotkov," je prepričan Glavnik.


© Žurnal24

 
Odprite trgovalni račun
"Za odpiranje trgovalnega računa morate s seboj prinesti osebni dokument, davčno številko in številko bančnega računa," so nam pojasnili na eni izmed borznih članic. Dodajajo, da se je treba prvič v poslovalnici zglasiti osebno, naprej pa lahko posle sklepate kar prek telefona ali interneta. Za poslovanje prek spleta je treba doplačati še letno naročnino, je pa zato trgovanje nekoliko ugodnejše. Odpiranje računa stane od 10,43 do 13,77 evra, enkrat na leto pa je treba plačati še stroške vodenja računa, ki znašajo okoli 6,5 evra.

Borzni člani z največ prometa
Največ prometa je na Ljubljanski borzi v prvi polovici leta ustvarila Abanka Vipa (11,4 odstotka). Sledita ji Unicredit Banka z devetimi odstotki in Gorenjska borzno posredniška hiša (GBD) z več kot sedmimi. Če pogledamo samo trgovanje v juniju, pa prvo mesto zaseda GBD, sledita ji Unicredit Banka in Abanka Vipa. Sicer pa prvih pet borznih članov ustvarja okoli 40 odstotkov prometa.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.