Slovenija
4425 ogledov

Utajevalcu davkov po enem letu vzeli nezakonito ugodnost

Zapor Žurnal24 main
Davčni utajevalec je v zaporu eno leto imel ugodnost, ki je ne bi smel imeti

Enemu največjih davčnih utajevalcev pri nas so vzeli nezakonito ugodnost vikend zapora, poroča Dnevnik.

Štajerski preprodajalec avtomobilov Urban Marovt je bil obsojen na en mesec manj kot pet let zapora, ki pa ga je, čeprav ne bi smel, prestajal v obliki vikend zapora. Vikend zapor sicer zakon predvideva le za obsojence, ki nimajo več kot treh let zaporne kazni, Marovt pa je bil obsojen na skoraj dve leti več.

Marovt se je leta 2013 znašel na seznamu največjih davčnih dolžnikov, na dveh sojenjih pa je priznal krivdo za utajitev 900 tisoč evrov davka.

Vprašanja iz zapora so na sodišču izgubili

Čez teden je bil lahko doma, čeprav je višje sodišče povedalo, da to ne pride v poštev in čeprav je temu nasprotovalo tožilstvo. V zaporu se jim je to zdelo čudno, zato so na sodišče poslali prošnjo za pojasnilo, ki pa se je izgubila. Ko so znova preverjali, pa je sodišče poslalo odgovor, na podlagi katerega so v zaporu sklepali, da se sodišče z vikend zaporom za Marovta strinja.

Po objavi članka v Dnevniku pa so poslali dodatna pojasnila in vikend zapor Marovtu odpravili. "Sodišče se je opredeljevalo zgolj do vprašanja, ali lahko obsojenec kljub višji kazni še naprej dela, ne pa do vprašanja, ali lahko kazen še naprej prestaja v obliki vikend zapora," zdaj pojasnjujejo svoje prvo pismo.

Z zadevo se že ukvarja tudi služba za nadzor organizacije poslovanja sodišč na ministrstvu za pravosodje.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • borut08 21:10 27.november 2017.

    Zanimivo kako in kje se vse lahko krsijo pravila oz.zakon.Pri nas imamo korupcijo vse pocez,koruptivni policaji,pozniki,zdravniki itd...

  • jakec1575 14:02 27.november 2017.

    Slovenija nujno potrebuje notranjo policijo, notranji nadzor tozilstva in notranji nadzor sodisc. To je, ce hocemo kdaj pravno državo. Koliko jih ne realno na drogah, koliko prejema podkupnine, koliko je ustrahovanih in koliko je de facto nesposobnih. To bi bilo ...prikaži več res dobro za državo. Nepodkupljive ljudi v notranji nadzor in akcija. Slovenija zadiha v max 5 letih.