Slovenija
52 ogledov

Utrip: najbolj škodljive droge so legalne

Kamnik konoplja Žurnal24 main
Alkohol in tobak sta podcenjena, ob mednarodnem dnevu proti zlorabi drog in prometu s prepovedanimi drogami opozarja inštitut Utrip. Policija pa odkriva vse več prostorov, prirejenih za gojenje konoplje.

"Najbolj protislovno dejstvo na tem področju je to, da so najbolj škodljive in zasvojljive substance tiste, ki so v vseh zakonodajah opredeljene najbolj ohlapno in zaradi tega tudi najbolj dostopne in družbeno sprejemljive," sporočajo iz inštituta Utrip.

"Stroški so ogromni, nacionalne politike pa so pogosto nerazumne, nelogične in v določenih primerih celo protislovne. Skrajni čas je, da se začnemo o problematiki uporabe vseh drog in vseh vrst zasvojenosti pogovarjati popolnoma na novih temeljih, ki bodo sledili dejanskemu stanju in dejanskemu obsegu problemov, ki se občutno razlikujejo glede na posamezno drogo ali obliko zasvojenosti," še pravijo na inštitutu.

Dodajajo, da odstotki na področju vseh vrst zasvojenosti na evropski ravni "strmo naraščajo".

Slovenija, proizvajalka konoplje?

Slovenska policija je od začetka leta do sredine junija sicer obravnavala 819 kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog, poleg tega pa še 1.325 s posedovanjem in preprodajo povezanih prekrškov.

Poudarjajo, da odkrijejo vse več prostorov, prirejenih za umetno gojenje konoplje.

Medtem ko je policija leta 2009 odkrila devet tovrstnih prostorov, jih je lani že 41, v prvih petih mesecih letošnjega leta pa jih je policija odkrila 16.

"Naše države, po do sedaj razpoložljivih podatkih, ne moremo označiti kot proizvajalko sintetičnih drog. Zaznane so povečane aktivnosti kriminalnih združb, ki se na območju Slovenije ukvarjajo s pridelavo konoplje (na prostem in prirejenih zaprtih prostorih). Pri slednjem bi se Slovenija v prihodnosti lahko pojavila kot država proizvajalka," ob tem opozarjajo na policiji.

Letos so naši policisti sicer zasegli več kot kilogram heroina, 381 gramov kokaina in 19 tabletk ekstazija. Zasegli so še 1.678 rastlin konoplje, slabih 15 kilogramov marihuane in 81 gramov hašiša.

Komentarjev 8
  • Avatar atojeto
    atojeto 11:14 26.junij 2011.

    Ko pogledate kaj in koliko so zasegli, se iz tega da razbrati, da so polovili samo male ribe, ki hodijo v zelje mafiji. Če hočete gojiti konopljo se morate povezati z mafijo, se odpovedati delu zaslužka in stvar bo "laufala"

  • b5616122 11:05 26.junij 2011.

    Se strinjam, ampak kaj je pa z zadevanjem narobe? V vsakem parametru je zadevanje s travo manj nevarno kot zadevanje z alkoholom, oz. za zdravje sploh ni nevarno (ce v tistem casu ne vozite motornega vozila).

  • Teia Terror 10:59 26.junij 2011.

    preprosto si ne pridejo gor kolk bi nam lahk ta rastlinca naredla dobrega,res je da je droga,je pa zato edina droga ko lahko za človeka naredi nekej pozitivnega če pogledamo medicinsko travo...več koristnega bi naredli če bi prepovedali alkohol,pou majn ...prikaži več prometnih nesreč,majn uničevanja tuje lastnine in definitivno majn pretepov ki ponavadi izbruhnejo ko so involvirani pod vplivom alkohola ali sintetičnih drog....če pa konopljo že nebi uporabljali za ''zadevanje'' pa še vedno obstaja industrijska konoplja katera bi saj po moje lahko potegnala Slovenijo iz krize glede na to da se iz nje da naredit tolk uporabnih stvari od zvezkov do tkanine in še in še...nebi nam blo treba tolk uničevat gozdove in podobno ker je rastlina tolk vsestranska