Slovenija
37 ogledov

Uvažali plovila in mastno zaslužili

Krmilo Shutterstock
Organizirana skupina je v Slovenijo uvažala plovila višjega cenovnega razreda in se nezakonito ognila plačilu davka na dodano vrednost.

 

Kot so zaključili koprski policisti po večletni preiskavi, je v hudodelski združbi delovalo več kot deset slovenskih državljanov, vsi pa so imeli točno določeno nalogo. Pomagalo jim je osem tujih državljanov, med njimi dva Hrvata.

Od leta 2005 do leta 2008 so ustanovili dve gospodarski družbi, prek katerih so v Slovenijo nezakonito uvozili osem plovil. Pri tem so državni proračun oškodovali za najmanj 600.000 evrov.

Ponarejali so dokumentacijo

Ponarejali so listine, prikrivali nosilce poslovodenja teh družb in s ponarejeno dokumentacijo preslepili slovenske carinike, da pri uvozu niso plačali davka na dodano vrednost (DDV). Člani hudodelske združbe so namreč ponarejeno dokumentacijo za uvoz plovil dostavljali špediterju, ta jo je skupaj s carinsko deklaracijo predložili carinikom Carinskega urada Koper, ti pa so  plovila na podlagi lažne dokumentacije zmotno sprostili v prost promet brez plačila DDV.

Uvažali so tudi avtomobile

Obe družbi iz Ljubljane, za kateri je bilo ugotovljeno, da sta bili "zlorabljeni" za nezakonit uvoz osmih polovil, je policija predhodno že preiskovala zaradi utaj davkov, vezanih na pridobitev vozil iz Evropske unije. Prav tako je policija nekatere od ovadenih oseb že obravnavala zaradi kaznivih dejanj, povezanih z utajo davkov pri nabavi vozil iz EU.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.