Slovenija
15833 ogledov

"V 30-letni karieri je bila to najbolj zahtevna intervencija"

požar na tovornjaku na štajerski avtocesti
1/6
PGD Brezje
V pokritem vkopu je prišlo do trčenja štirih tovornih vozil, pri čemer se je razvil požar.

Nekaj minut pred 7. uro zjutraj so v Darsovem nadzornem centru zaznali, da je prišlo do prometne nesreče v pokritem vkopu Malečnik. Prišlo je do naleta štirih tovornih vozil, kaj kmalu po trčenju pa se je v vkopu razvil obsežen požar. "Že med samo vožnjo smo dobili informacijo, da bi lahko bili v vkopu ujeti ljudje. Takoj smo aktivirali dodatne ekipe," je povedal poveljnik Gasilske brigade Maribor Primož Osojnik. Na terenu je bilo 11 društev, 120 gasilcev s 33 vozili. Poleg njih so na kraj prišli tudi pripadniki nujne medicinske pomoči, policisti, enota ekološkega mobilnega laboratorija ter koncesionar za odvoz nevarnih stvari. V mariborski UKC so odpeljali eno lažje poškodovano osebo.

"Kamioni so bili v katastrofalnem stanju. Do konca nismo vedeli, koliko je ujetih v predoru. Na koncu, hvala bogu, so se vsi rešili," je dejal Osojnik. Na kraju dogodka poteka sanacija, dve gasilski društvi ostajata tam in vršita požarno stražo.

požar na tovornjaku na štajerski avtocesti | Avtor: PGD Brezje PGD Brezje

V vkopu je bila v času nesreče na voznem pasu počasi premikajoča se kolona, začel se je nabirati zastoj. Na situacijo je voznike opozarjalo več opozorilnih tabel. 

Po trčenju so zagorela tri tovorna vozila: prvo tovorno vozilo je imelo naloženo blago, drugo je prevažalo avtomobile, tretje vozilo pa je bila cisterna s kalcijevim karbonatom. Iz Darsovega nadzornega centra so nemudoma obvestili pristojni regijski center. Po nekaj minutah je dim zakril kamere, čez nekaj minut pa je odpovedala vsa oprema, saj je zgorela.

Policija je vozila, ki so bila ujeta pred vkopom, v katerem je bil požar, kontrolirano obračala, potem ko je Dars postavil fizično zaporo odseka.

Šlo je za eno najslabših kombinacij

Vodja intervencije Drago Žibek je povedal, da so takoj po prevzemu izmene dobili prijavo o požaru tovornega vozila. Med vožnjo na kraj nesreče so dobili podatke, da je udeleženih več vozil, zato so aktivirali dodatne enote. Z ekipami so pokrivali oba dela vkopa. Na južnem, vstopnem delu vkopa je bila intenziteta vseh aktivnosti velika. "Odprtina v vkop je bila v plamenih, temperaturna obremenitev je bila velika. Že v prvi minuti izvoza smo 12 kilometrov stran videli dim," je povedal Žibek.

Vse skupaj se je odvijalo zelo hitro, intenziteta požara pa se je hitro stopnjevala. Potrebovali so velike količine vode, da so lahko imeli pod nadzorom vse gorljive elemente in se prebili do tretjega vozila, ki je obstalo kakšnih 100 metrov v vkopu. Prejeli so informacijo, da naj bi eden od voznikov prišel na severno točko vkopa, drugi voznik pa naj bi bil ujet v tretjem vozili v predoru. "Takoj je stekla akcija, da bi čim prej prišlo do tretjega vozila. K srečni ni bilo nikogar v vozilih," je pojasnil Žiberk.

požar na tovornjaku na štajerski avtocesti | Avtor: PGD Brezje PGD Brezje

Požar je bil zelo nevaren. "Šlo je za eno najslabših kombinacij – velika toplotna obremenitev, ogromno produktov gorenja, veliko vnetljivih materialov. Začel se je rušiti strop na samem okopu. V vkopu je bilo preko 1000 stopinj Celzija. Temperatura približno pol metra od tal je bila približno 800 stopinj pri termoviziji," je pojasnil. "V 30-letni karieri je bila to najbolj zahtevna intervencija. K sreči smo jo uspešno opravili in nobeden od sodelujočih ni bil poškodovan."

Osojnik je opozoril, da je bila to v dveh mesecih že tretja težja prometna nesreča z udeležbo tovornih vozil na tem odseku.

Potrebna bo sanacija vkopa

V požaru je bil močno poškodovan betonski obok vkopa, signalizacija, kamere itn. Preiskava bo pokazala natančne poškodbe, do nadaljnjega pa je objekt izločen iz prometa. Dars bo promet preusmeril na drugo polovico avtoceste. Poskušali bodo čim bolj razbremeniti center Maribora, promet bodo preusmerili tudi na bivšo hitro cesto H2, vendar pa bo prihajalo do zastojev. Kako dolgo bo trajala sanacija, je težko napovedati.

požar na tovornjaku na štajerski avtocesti | Avtor: PGD Brezje PGD Brezje

Večja dela na razcepu Dragučova se končujejo, vendar je tu začetek turistične sezone. Na Darsu bodo poskušali zagotoviti čim boljšo obveščenost uporabnikov in jih pozivati k uporabi alternativnih povezav.

Policija še opravlja ogled kraja dogodka, tako da vzrok nesreče še ni znan. Pregledati bo treba kamere, opraviti pogovore z udeleženci in zbrati druge informacije, je pojasnil pomočnik načelnika postaje prometne policije Maribor Janko Zrnko.  

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 07:58 27.junij 2023.

    Ko se vozila v koloni zaustavljajo jaz prižgem vse 4 utripalke, zakaj tega ni storil voznik v cisterni ? na posnetku je videti, da bi kamion lahko prej začel bremzat, če bi videl lučke utripalke, tako pa...je samo uletel v temo.

  • Naklonsky 15:32 26.junij 2023.

    Še dobro, da imamo avtocestno policijo ki pravočasno opozarja voznike in uspešno preusmerja promet v takšnih primerih.

  • Kmodri 15:26 26.junij 2023.

    Tovornjake naložite na želežniške vagone! Obvezno za vse tranzit čez Slovenijo! Koga dobijo 10.000 EUR kazni!