Slovenija
54 ogledov

V Acroni prihaja nadzornik

“Mislim, da gre pri tem, kar se v zadnjem času dogaja, za preganjanje duhov po A Žurnal24 main
Ogled. Informacijska pooblaščenka za Acroni uvedla inšpekcijski postopek. Direktorjev molk.

Jesenice. “Uvedli smo inšpekcijski postopek in še ta teden bo nadzornik v Acroniju opravil ogled,” je včeraj za Žurnal24 povedala Rosana Lemut Strle, pomočnica informacijske pooblaščenke.

Zaposleni v takih pogojih zelo težko delajo. Menim, da je to, kar počne vodstvo, nedopustno.
Milana Kos Cetina, sindikat Neodvisnost

Nadzornik bo preveril, ali je šlo pri nedavnem pregledu računalnikov zaposlenih, o katerem smo v petek prvi poročali v Žurnalu24, za kršitev ali ne. “Preveriti moramo, ali je bilo s tem poseženo v pravice varstva osebnih podatkov,” je pojasnila Lemut Strletova in poudarila, da tako hudega primera, kot je Acronijev, še niso obravnavali. Ali je šlo pri odločitvi Acronijevega vodstva, da so računalniški forenziki družbe Maldin pregledali računalnike zaposlenih, za nedopustno ravnanje, bodo pokazale ugotovitve nadzornika, višina globe pa bo odvisna od teže kršitve, če bo ugotovljena, in od tega, koliko prekrškov bo nadzornik ugotovil. Za en prekršek za pravno osebo znaša 4.170 evrov, za odgovorno osebo odgovorne pravne osebe 830 in za posameznika 200 evrov.

Šimonka vnovič
Mandati.
Acronijev sindikat Skei ima novega predsednika. Marjana Žurmana je zamenjal Marjan Uršič, Žurman pa ni kandidiral niti za sindikalnega zaupnika. Tiborju Šimonki, predsedniku uprave Sija - Slovenske industrije jekla, so nadzorniki mandat podaljšali za pet let (zdajšnji mu poteče 1. septembra). Za pet let so mandat podaljšali tudi članu uprave Viacheslavu Korchaginu.

Delavci prestrašeni
Po neuradnih podatkih naj bi pregledali od deset do 20 računalnikov, večinoma vodij obratov in oddelkov. Računalnika predsednika Acronijevega sindikata Neodvisnost Klemna Drobiča niso pregledali, predsednik sindikata Skei Marjan Uršič pa je pojasnil, da ga sploh nima. “Zdaj vlada v podjetju zatišje, prav tako so potihnile govorice o odpuščanju,” je dejal Drobič in dodal: “Na petkovem sestanku nama je z Uršičem direktor (Slavko Kanalec, op. p.) pojasnil, da se je za ta korak odločil zaradi zaščite programske opreme pred vdorom v računalnik.

Zaposleni v Acroniju so po besedah Milane Kos Cetina, sekretarke gorenjskega sindikata Neodvisnost, zelo prestrašeni, imajo občutek, da so nenehno nadzorovani. Direktorju Kanalcu smo poslali vprašanja o tem, kaj so ugotovili računalniški forenziki, koliko računalnikov so pregledali, koliko je stala preiskava in kdo jo bo plačal. “Na poslana vprašanja ne bomo dali odgovorov oziroma komentarjev,” pa smo namesto odgovorov prejeli od službe za odnose z javnostmi.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.