Slovenija
9 ogledov

V Beli krajini slabše

Lani so v metliškem podjetju število zaposlenih zmanjšali za 13 odstotkov. (Foto Žurnal24 main
Prva polovica leta verjetno brez odpuščanj. Negotova prihodnost obrata na Hrvaškem.

V podjetju Kolpa so lani zmanjšali število zaposlenih za 13 odstotkov, letos pa vsaj v prvi polovici leta ne nameravajo odpuščati, je povedal Mirjan Kulovec, predsednik uprave in generalni direktor podjetja. “Šli smo v ukrepe čakanja na domu na delo oziroma šolanje ljudi,” je izpostavil. Zdaj so pred drugim delom krize, ki se kaže kot upadanje naročil za prvi kvartal.

Letos slabše kot lani
Brezposelnost. Je za polovico višja kot na Dolenjskem, ugotavljajo na novomeški območni službi zavoda za zaposlovanje. Poleg geografskih vzrokov je glavni problem nizka kvalifikacijska struktura delovne sile. “V času globalizacije nista niti država niti regija dovolj poskrbeli za prestrukturiranje proizvodnih procesov oziroma dela, ki bi lahko zaposlovalo delovno silo z novimi znanji,” je izpostavil Matjaž Verbič z novomeške službe.

Lani z dobičkom
Lani so poslovali z minimalnim dobičkom, čeprav je bila prodaja glede na leto 2008 manjša za okoli 20 odstotkov, je pojasnil. “Letos pričakujemo za deset odstotkov manjšo realizacijo kot lani in temu primerno smo prilagodili letošnji načrt poslovanja. Ta v prvi polovici leta ne predvideva novih odpuščanj,” je razložil. Lani so sicer maksimalno oklestili stroške v podjetju in prešli na 35-urni delovnik. “Odpuščali smo zelo malo, večinoma ne iz poslovnih vzrokov. Šli smo v mehkejše različice,” je argumentiral Kulovec. Trenutno imajo v Sloveniji zaposlenih okoli 450 ljudi, v celotnem sistemu pa več kot 600.

81 kilometrov dlje
Zaradi daljše poti in carinjenja se lahko zgodi, da bodo morali zapreti obrat na Hrvaškem, v katerem je zaposlenih več kot 80 delavcev, ki delajo v treh izmenah. Prej so od Metlike do Radatovićev prevozili le 12 kilometrov, ker pa morajo zdaj uporabljati pot prek Karlovca, prevozijo v eno smer 93 kilometrov. “Da robo ocarinimo, traja dan in pol. Poleg tega je vožnja po tej cesti dovoljena le tovornjakom do šest ton,” je poudaril direktor in dodal, da lani položaja niso mogli rešiti zaradi političnih razmer. “Zdaj sem dobil dopis iz Hrvaške, da so pripravljeni nekaj narediti na tem in naj vse vloge napišemo znova,” je dejal. Zaradi izboljšanih političnih odnosov med državama upajo na najboljše. “Če pa se to ne bo rešilo v prvi polovici leta, bomo obrat zaprli in proizvodnjo preselili v Slovenijo ali neko drugo državo,” je izpostavil.

10 odstotkov manjšo realizacijo kot lani pričakujejo letos. 

Odvisni od izvoza
“Država lahko krizo le ublaži, nenormalno pa je, da od nje pričakujemo, da reši celotna podjetja – to mora gospodarstvo rešiti samo,” je še povedal Kulovec in pojasnil, da 80 odstotkov svojih produktov izvozijo, zato so odvisni od evropskega in ne slovenskega gospodarstva.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.