Slovenija
50 ogledov

V Bohinju protestirali proti plovbnem režimu

Bohinj Saša Despot
Okoli 100 rekreativnih veslačev je dopoldne znova izrazilo nestrinjanje s plovbnim režimom na Bohinjskem jezeru. Napovedujejo, da bodo sporni odlok po potrebi spodbijali na sodišču.

Protest oziroma protestno plovbo po jezeru so organizirali rekreativni veslači, ki za plovbo uporabljajo kajake, kanuje in supe, in na spornost odloka opozarjajo že dlje časa. "Dogovorili smo se, da bomo počakali na mnenje ministrstva. Če to ne bo ukrepalo, bomo organizirali nov protest, in sicer tako, da se bomo odpravili na plovbo. Ko bomo dobili kazni, pa jih bomo spodbijali na sodišču," je za STA povedal njihov predstavnik Marin Medak, ki se je ob tem na družbenih omrežjih šalil, da "obljubi, da ne bodo močno veslali, da ne bomo preveč obrabili bohinjske vode".

Medak sicer vseskozi izpostavlja, da je odlok potrebno izpodbijati, saj gre za zaračunavanje za skupno javno dobro.

 

Dovolilnice za uporabo pristanišč in vstopno-izstopnih mest

Odlok o plovbnem režimu v občini Bohinj, ki ureja plovbni režim na celinskih vodah v občini Bohinj, je stopil v veljavo že z 19. marcem. Med drugim ta določa vstopno-izstopne točke ter pristojbine za uporabo pristanišč in vstopno-izstopnih mest. "V praksi se odlok še ne izvaja. Dovolilnice so trenutno še v tisku, prav tako pa se še vzpostavljajo vstopno-izstopne točke," je pred časom za Žurnal24 pojasnil Nace Arh z občine Bohinj. Na občini še ne morejo napovedati točnega datuma, kdaj bodo začeli zaračunavati pristojbino, zagotovo pa bo to steklo do začetka prvega maja.

Vstopno-izstopne točke bodo označene

Na vstopno-izstopnih mestih bodo postavljene table, ki bodo obiskovalce opozarjale na to, da je treba za plovbo po vodah v občini kupiti dovolilnico. Na občini so pripravili tudi posebno publikacijo z vsemi potrebnimi informacijami, ki bo najverjetneje objavljena tudi na spletu, je dodal Arh.

Na Savi Bohinjki je plovba dovoljena od 1. aprila do 31. oktobra za športne veslaške čolne dolžine do 8 metrov. Na jezeru in Savi Bohinjki bo štirinajst vstopno-izstopnih mest. Obiskovalci, ki bodo želeli pluti na vodah v občini Bohinj bodo morali kupiti dovolilnico, ki velja za eno plovilo, na katerem mora biti nalepljena in ni prenosljiva. Dovolilnice bodo naprodaj na prodajnih mestih zavoda Turizem Bohinj, Turističnega društva, agencij, v centrih zavoda Triglavski narodni park, na Občinski upravi Občine Bohinj in na drugih s strani skrbnika določenih prodajnih mestih.

Koliko bo treba odšteti?

Dnevna pristojbina za uporabo vstopno-izstopnih mest na plovilo znaša 2 evra, tedenska 5 evrov, mesečna 10 evrov, 60-dnevna 15 evrov in letna 20 evrov.

Za dovolilnice za uporabo priveza v pristanišču dnevna pristojbina znaša 12 evrov, tedenska 20 evrov, mesečna 60 evrov, 60-dnevna 90 evrov in letna 120 evrov. Cena pristojbine za uporabo vstopno-izstopnih mest za soteskanje znaša 4 evre na osebo dnevno.

Komentarjev 6
  • OneCent 10:14 23.maj 2016.

    Pravilno, stvar se mora urediti!Razni surfarji, jadralci, kanuisti in ostali pripadniki gorske mornarice so po naravi stvari zelo nadležni osebki. Obnašajo se tako kot bičiklisti v središču Ljubljane, aroganto kot da jim vse pripada. So moteči za kopalce v ...prikaži večv vodi, zasedajo prostor na obali in na sploh so nebodijihtreba.Pravilno, da se jim zaračunava in še več bi se jim moralo!

  • Dixon 09:43 23.maj 2016.

    Še ena stvar za polnjenje občinskega proračuna. So bohinjski občinski svetniki prav prvaki v tej kategoriji.

  • frenky 08:25 23.maj 2016.

    Napraviti hočejo pristanišče,kasneje morda ladjedelnico!