Slovenija
19 ogledov

V Brežicah bodo stavkali

Mariborski zdravniki so za en mesec preložili 24-urno napovedano opozorilno stav Žurnal24 main
V UKC Maribor jutri ne bo napovedane 24-urne opozorilne stavke zdravnikov. Bodo pa v ponedeljek stavkali v Brežicah.

Vodstvo mariborske bolnišnice in sindikat zdravnikov sta se na pogajanjih dogovorila, da zdravniki za en mesec preložijo stavko. Vodstvo bolnišnice bo zdravnikom namreč izplačalo proste dneve, ki jih zdaj niso mogli koristiti zaradi premajhnega števila zdravnikov.

Predstavnik Fidesa v UKC Maribor Boris Rižnar je bil zadovoljen z začasno rešitvijo in dogovorom s strani UKC Maribor. Kaj to za njih pomeni finančno, bodo izvedeli v roku 14 dni. Vodstvo je sicer obljubilo dodatno zaposlovanje zdravnikov – v UKC Maribor bo tako prišlo še sedem dodatnih anestezistov.

Niso pa se uspeli dogovoriti v Brežicah. "Direktorjeve poteze kažejo, da problemov ne rešuje, ampak jih le še poglablja in ustvarja nove. Zato stavka, napovedana za ponedeljek 14.marca 2011, bo," so zapisali v Fidesu.

Direktor spošne bolnišnice je po njihovih besedah namesto za reševanje težav odločil za metodo pritiska na posamezne zdravnike. "Enemu od kolegov je ponudil višjo plačo, če izstopi iz stavkovnega odbora, drugi kolegici pa je ob podpisu pogodbe za nedoločen čas podtaknil tudi aneks, s katerim le-ta pristaja na nižje vrednotenje dela v dežurstvu, česar ji predhodno ni pojsanil," so zapisali v Fidesu. 

 

Zdravnike v Mariboru in Brežicah je zmotil nov način plačila dela preko polnega delovnega časa po razporeditvi na dežurno delovno mesto, kar jim prinaša za 30 odstotkov manjše plačilo za delo preko polnega delovnega časa. V Fidesu so prepričani, da je s tem kršen sporazum, ki so ga z ministrstvom sklenili septembra lani in tako preprečili sesutje zdravstvenega sistema zaradi umika soglasij za nadurno delo skoraj tri tisoč zdravnikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.