Slovenija
5 ogledov

V Bruselj s povratnico

Da bo bolelo, so napovedali že pred časom. Koga in koliko, še zdaj ni jasno. (Fo Žurnal24 main
Program stabilnosti. Kako bomo prišli do teh številk, še precej v megli.

Jutri ali v ponedeljek zjutraj bo vlada v Bruselj poslala načrt za znižanje primanjkljaja. Program predvideva, da bomo reformirali zdravstvo, sprejeli pokojninsko reformo, plačevali prispevke iz vseh vrst dela, da bo denar za investicije dajala EU in da se bo masa plač v javnem sektorju znižala. Ali z zmanjševanjem zaposlenih ali kako drugače, minister za finance Franc Križanič še ni vedel povedati.

Vsak bo dolžan 1.726 evrov več
Dolg države se bo z zdajšnjih 14,4 milijarde do leta 2013 povečal na skoraj 18 milijard evrov, kar bo zneslo 42 odstotkov BDP. To pomeni, da se bomo v treh letih dodatno zadolžili za 1.726 evrov na prebivalca. Samo za obresti bomo leta 2013 plačevali dvakrat več kot zdaj, skoraj dva odstotka BDP.

Do višje minimalne na obroke
V nujni postopek sprejemanja v parlament pa vlada pošilja tudi zakon o minimalni plači. Ko bo sprememba uveljavljena, bo minimalna plača vsaj 562 evrov neto. Če se bodo delavci strinjali, pa lahko podjetja uveljavijo dveletno prehodno obdobje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.