Slovenija
4738 ogledov

V četrtini slovenskih občin penina že teče v potokih

Volitve v Sloveniji Profimedia
V 212 slovenskih občinah bomo v nedeljo izbirali nove župane. Penino pa lahko že pred volitvami odpira kar 51 kandidatov, ki praktično že imajo zagotovljeno župansko funkcijo, saj v boju za to funkcijo nimajo protikandidata.

20. novembra bomo v supervolilnem letu 2022 v prvem krogu volili župane, v 51 občinah pa je zmagovalec bolj kot ne jasen, saj v kar 24 odstotkih, torej skoraj četrtini slovenskih občin, kandidati protikandidata nimajo. Kaj to pomeni? V praksi pomeni, da za izvolitev zadošča že en glas, ki si ga lahko podelijo sami.

Volilna skrinjica, volitve Lokalne volitve Slovenija V boj za župana tudi 82-letnik, koliko pa je star najmlajši kandidat?

V katerih slovenskih občinah je novi/stari župan že znan? To so občine Beltinci, Benedikt, Brezovica, Cankova, Cerkvenjak, Črenšovci, Dobje, Dobrepolje, Dobrovnik, Dol pri Ljubljani, Duplek, Gorenja Vas-Poljane, Gornji Grad, Horjul, Kozje, Križevci, Kungota, Kuzma, Lenart, Ljubno, Log-Dragomer, Lovrenc na Pohorju, Medvode, Mirna, Mozirje, Naklo, Nazarje, Pesnica, Pivka, Podčetrtek, Podlehnik, Postojna, Preddvor, Rače-Fram, Radeče, Ravne na Koroškem, Razkrižje, Ribnica, Selnica ob Dravi, Semič, Slovenj Gradec, Sodražica, Solčava, Starše, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šmarje pri Jelšah, Tabor, Zavrč in Žetale. 

Zanimiv je tudi podatek, da v letošnjih lokalnih volitvah močno prevladujejo moški kandidati. Teh je kar 511, medtem ko je predstavnic nežnejšega spola 107. 

To pa pomeni, da v teh občinah jasno ne bo drugega kroga, skoraj zagotovo pa ga ne bo tudi v 58 občinah, kjer sta kandidata le dva. Drugi krog bi nastopil le v primeru, da bi kandidata imela povsem enako število glasov, možnost, da se to zgodi, pa je res majhna. In v katerih občinah se bosta spopadla le dva kandidata? To so občine Apače, Bistrica ob Sotli, Bloke, Braslovče, Cerklje na Gorenjskem, Cirkulane, Črnomelj, Dobrna, Dobrova-Polhov Gradec, Gorje, Gornji Petrovci, Grad, Hajdina, Hoče-Slivnica, Hodoš, Hrpelje-Kozina, Jezersko, Kidričevo, Kobarid, Kobilje, Komen, Loški Potok, Lukovica, Markovci, Miren-Kostanjevica, Mirna Peč, Mislinja, Muta, Novo mesto, Ormož, Osilnica, Prebold, Prevalje, Radenci, Ribnica na Pohorju, Rogatec, Sevnica, Slovenske Konjice, Straža, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Šalovci, Šentjernej, Šentjur, Škocjan, Šmarješke Toplice, Tišina, Trzin, Turnišče, Velika Polana, Videm, Vipava, Vitanje, Vodice, Vojnik, Vuzenica, Zreče in Žirovnica. 

Daleč največ kandidatov za župana je v Mestni občini Maribor (15), sledi občina Piran s 13 kandidati. 

Skorajda jasno je torej, da v 109 občinah (več kot polovici) ne bo drugega kroga, drugega kroga pa seveda ne bo niti v občinah, kjer bo eden od kandidatov slavil z večino (nad 50 odstotki).

Komentarjev 5
  • radovednica 08:06 18.november 2022.

    90% občin preveč. Tam, kjer ni vsaj dveh kandidatov, volitev sploh ne bi smelo biti oziroma jih ni. Itak pa je izmišljeno mesto županov zgolj nameščanje nekomu dobre službe, od njih pa razen redkih izjem, ni nobene koristi, le do ...prikaži več zavirajo tam in tisto, kar bi normalno steklo. Da o raznih svetnikih in svetih ter njihovi učinkovitosti ali potrebe zanje, sploh ne razpravljamo.

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 08:04 18.november 2022.

    In kje penina teče v potokih,spet brezvezen naslov

  • Avatar jezeran
    jezeran 07:19 18.november 2022.

    3/4 občin preveč