Slovenija
1 ogledov

V drugem četrtletju BDP višji za 5,9 odstotka

Gospodarska rast je bila v drugem četrtletju nekoliko nižja, a še vedno zelo vis Žurnal24 main
Po rekordni 7,2-odstotni rasti v prvem četrtletju se je gospodarska rast v drugem četrtletju nekoliko umirila in je 5,9-odstotna.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je bila v drugem četrtletju gospodarska rast 5,9-odstotna. Tokratna visoka rast bruto domačega proizvoda je bila tako kot v prvem četrtletju predvsem posledica visoke rasti izvoza. Ta je bil realno za 13,6 odstotka višji kot pred letom, s čimer je h gospodarski rasti prispeval 9,4 odstotne točke. 

Krepi se tudi rast domače potrošnje in uvoza
Poleg izvoza se še naprej krepi tudi rast domače potrošnje, saj je bila v drugem četrtletju letošnjega leta 8,1‑odstotna ali še za eno odstotno točko višja kot v prvem četrtletju. Glavnina povečevanja rasti temelji na povečevanju rasti bruto vlaganj; ta so bila v drugem četrtletju 2007 realno za 25,2 odstotka višja kot v drugem četrtletju 2006. Prav tako pa se še naprej zelo hitro povečujejo naložbe v zgradbe in objekte, enako velja za naložbe v stroje in opremo. Na zelo visoko rast naložb v transportno opremo je v drugem četrtletju letos vplivala tudi enkratna transakcija, ki je bila izvedena v maju. 
Znova se je okrepila rast uvoza; uvoz blaga in storitev se je v primerjavi z drugim četrtletjem letošnjega leta realno povečal za 17,0 odstotka, kar je eno izmed najvišjih povečanj v zadnjih letih. Takšna rast uvoza je na BDP vplivala negativno v višini 11,5 odstotne točke.

Visoke stopnje rasti še naprej v gradbeništvu

Visoko gospodarsko rast še vedno najbolj poganja predvsem gradbeništvo.

 
Dodana vrednost v predelovalnih dejavnostih se je v drugem četrtletju 2007 na letni ravni realno povečala za 9,0 odstotka. To je sicer nekoliko manj od rasti v prvem četrtletju, vendar še vedno med najvišjimi stopnjami rasti v zadnjih letih. Podobno velja za gradbeništvo, ki je v drugem četrtletju dodano vrednost realno povečalo za 25,7 odstotka, v prvi polovici leta pa za 27,2 odstotka. V drugem četrtletju 2007 so bile visoke stopnje rasti ugotovljene tudi v finančnem posredništvu (8,1 odstotka), trgovini (7,8 odstotka) in prometu (5,8 odstotka). 

Višja gospodarska rast, večja zaposlenost
Ugodne gospodarske razmere se še naprej kažejo v rasti zaposlenosti. Kljub nekoliko nižji gospodarski rasti v drugem četrtletju se rast zaposlenosti nadaljuje z naraščajočimi stopnjami. Po oceni nacionalnih računov je bila skupna zaposlenost v drugem četrtletju 2007 za 2,7 odstotka višja kot pred letom. Število zaposlenih se je povečalo za 3,1 odstotka, število samozaposlenih pa za 0,5 odstotka. Po dejavnostih se je zaposlenost najbolj povečala v gradbeništvu (10,4 odstotka), poslovnih storitvah (6,8 odstotka) in transportu (6,4 odstotka).
  
 
 
   
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.