Slovenija
35 ogledov

V DZ razprava, zunaj prostest

Protest in razprava o referendumu
1/20
Saša Despot
V državnem zboru razprava o inštitutih neposredne demokracije, pred državnim zborom pa protest tistih skupin, ki se nočejo pogovarjati z oblastjo.

Sestanka, na katerega je predsednik državnega zbora Janko Veber vabil tudi predstavnike civilne družbe, ki so organizirali proteste, so se med drugim udeležili pravnika Lojze Ude in Miro Cerar, sindikalista Branimir Štrukelj in Janez Posedi, aktivist gibanja za družino in pravice otrok Aleš Primc ter filozofinja in sociologinja ter aktivistka Elena Pečarič.

Predstavnikov gibanja Vseslovenske ljudske vstaje (VLV) ni bilo. Kot poudarjajo, dialoga ne zavračajo, vendar se bodo pogovarjali le s kredibilno in legitimno oblastjo. "Stranke so s politikanskim politikantskim manevriranjem preprečile, da bi v času najhujše politične krize prišlo do kredibilne prehodne vlade, ki bi jo vodili moralno in politično neoporečni strokovnjak," je že včeraj razložil Uroš Lubej iz omenjenega gibanja.

Precej negodovanja je povzročil seznam predstavnikov civilne družbe, ki jih je Veber povabil na razpravo, in dejstvo, da naj bi bil sestanek zaprt za javnost. Po plazu kritik je Veber včeraj sporočil, da bo razprava odprta in da lahko nanjo pride kdorkoli želi. Kljub temu se je danes pred državnim zborom zbralo nekaj protestnikov.

Komentarjev 3
  • Fertel 19:49 03.april 2013.

    Od Veberja kot predsednika DZ je sramotno, da je kot civilna gibanja povabil nacionaliste, pa verske nestrpneže, nasprotnike človekovih pravic ipd. Prav poniževalno bi bilo smatrati za moralne ljudi, če bi se morali enačiti s takimi. Veber je s tem ...prikaži več o demokratičnih merilih povedal vse. Zato so se vstajniki odločili prav. Tudi glede takojšnjih volitev imajo prav - sedanji podporniki korupcije nimajo kaj iskati na oblasti.

  • vico 15:54 03.april 2013.

    pomoje ste tile usajniki eni velki bedniki.a ce bi ble pa volitve pa bi blo kej drgac ...sam se slabs.

  • ennanova 09:24 03.april 2013.

    Dolg je oblastČe verjamete, da bomo s privatizacijo, zniževanjem plač in prodajo podjetij ter naravnih bogastev pokrili dolgove, potem ste skrajno naivni. Dolgov preprosto ne moremo odplačati, niti v milijon letih ne. Edino kar lahko storimo je, da zavrnemo ...prikaži več njihovo igro.http://za-misli.si/kolumne/rok-kralj/902-dolg-je-oblast-dolg-je-oblast