Slovenija
17 ogledov

V Evropi bi za ebolo umrlo veliko manj ljudi

ebola, liberija EPA
Največji izbruh epidemije ebole bo trajal še več mesecev. Poskusnega zdravila, za katerega nihče ne ve, ali je sploh delovalo, pa je že zmanjkalo.

Svetovna zdravstvena organizacija je danes sporočila, da se je s smrtonosno ebolo okužil prvi njihov strokovnjak. Gre za epidemiologa, ki je deloval v Sierri Leone, zahodnoafriški državi, po kateri pustoši ebola. Medtem je na poti v Veliko Britanijo britanski zdravstveni delavec, ki se je okužil v Sierri Leone.

V tem tednu je sicer postalo znano, da je ameriški zdravnik Kent Brantly, ki so ga v Združenih državah zdravili tudi s poskusnim zdravilom, prebolel virus ebole. A kot pravi Franc Strle, predstojnik ljubljanske Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja, to nikakor ne pomeni, da zdravilo tudi učinkuje: "Če bi hoteli zares ugotoviti, bi morali narediti primerjalno raziskavo, da bi eni dobili zdravilo, drugi pa ne. Potem bi naredili statistiko in če bi dokazali, da je preživetje bolnikov, ki so zdravilo dobili večje, ob sicer drugih enakih pogojih, potem bi lahko trdili, da zdravilo učinkuje."

V Evropi ali ZDA bi umrlo veliko manj ljudi

Za virusom ebole je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije letos okužilo okoli 2600 ljudi, smrtnost pa je v Zahodni Afriki, kjer divja ta virus, okoli 50-odstotna. Netestirano zdravilo zoper ebolo, za katerega ne vedo, ali učinkuje je doslej prejela le peščica. Sicer zdravljenje poteka le s podpro organom, ki morda odpovedujejo. Strle navaja, da bila smrtnost lahko tudi veliko nižja, če bi imeli oboleli na voljo zdravljenje, ki je dostopno v najbolj razvitih državah. "Pri enaki teži bolezni bi bila smrtnost v Evropi ali Združenih državah veliko manjša, če bi imeli bolniki dobro oskrbo, ki jo sicer nudimo zelo prizadetim ljudem." Kakšen bi bil odstotek smrtnosti za virusom ob najboljšem zdravljenju, Strle ne more napovedovati, saj ni takšnih raziskav. Le redki so namreč prišli do takšnega zdravljenja, ki ustreza vrhunskemu zdravljenju v razvitih državah, a so nekateri tudi umrli.

Testnega zdravila je že zmanjkalo

Da morda obstaja zdravilo proti eboli je javnost prvič izvedela šele po okužbi dveh ameriških državljanov, ki so ju 1. avgusta iz Liberije prepeljali v Združene države. Dva tedna za tem pa je farmacevtsko podjetje Mapp Biopharmaceutical razglasilo, da so zaloge testnega zdravila ZMapp pošle, saj je bila izdelana le manjša količina za poskuse na živalih. V ameriškem farmacevtskem podjetju so na svoji spletni strani zapisali, da priznavajo, da je uporaba nepreizkušenega zdravila zelo nenavadna in niso vedeli, če bo delovalo.

Zdravilo ZMapp je pravzaprav zmes različnih protiteles, ki naj bi učinkovale proti eni od vrst ebole, da bi zdravilo lahko učinkovalo na živalih pa so izvedeli šele v začetku letošnjega leta. Na odkritju zdravila različna farmacevtka podjetja sicer delajo zadnje desetletje, čeprav so virus ebole prvič odkrili leta 1976. Podjetje Mapp Biopharmaceutical je pojasnilo, da ebola za razliko od nekaterih drugih boleznimi, kot je malarija ali Aids, ni tako razširjena. A kot dodajajo, je "zdajšnja epidemija situacijo popolnoma spremenila in bo raziskave za namenjenih več sredstev".

Ali so preživeli imuni na ebolo?

V testih, ki so jih opravili pri obeh ozdravelih ameriških humanitarnih delavcih, virusa niso več našli. Infektolog Strle pojasnjuje, da ima človek, ki preboli ebolo, v krvi zanesljivo protitelesa. "Verjetno ta nudijo vsaj za delno zaščito pred tem virusom. Koliko časa takšna protitelesa vztrajajo pa je izjemno težko trditi, saj bi morali imeti razmeroma veliko izbruhov bolezni, šele nato bi se pokazalo, ali tisti, ki so preživeli ebolo, obolijo še enkrat. Kar pa je ebola zelo, zelo redek dogodek je vsako tolmačenje zelo nevarno."

Za virusom ebole je mogoče popolnoma ozdraveti, možno pa je, da virus pusti posledice, če so okvarjeni posamezni organi. Strle pojasnjuje, da na primer, če so okvarjena pljuča, jetra ali ledvice je možno, da ne pride do izboljšave na stanje, kot je pred okužbo.

Epidemija v Zahodni Afriki bo še trajala

Kljub prepovedim potovanja in karantenam, ki jih uvajajo države na zahodu Afrike bo izbruh, po mnenju Strleta trajal vsaj še nekaj mesecev. "Kratkoročno morajo čim bolj uspešno preprečevati širjenje iz obolelih na druge ljudi. Dolgoročno pa je pomembno, da ne pride do dodatnih živalskih rezervoarjev in se virus ne bo razširil, na primer na še ne okužene netopirje," je še navedel Strle in nadaljeval, da z razširitvijo na živali obstaja možnost, da bi ponovno prišlo do izbruha ebole med ljudmi. Na katere vse živali se virus lahko razširi, se še ne ve prav dobro, so pa strokovnjaki prepričani, da naj bi bili živalski rezervoarji  zagotovo netopirji in tudi opice, lahko pa še tudi druge živalske vrste.

Mnenje o tem, da je ebola tudi zgodba o bogatih in revnih, preberite na tej povezavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.