Slovenija
5732 ogledov

V Gibanju Svoboda razmišljajo o ovadbi Mahniča

Žan Mahnič Saša Despot
Gibanje Svoboda ostro obsoja zapis državnega sekretarja za nacionalno varnost Žana Mahniča na Twitterju. Slednji je njihovo sodelavko Failo Pašić označil za "radikalno islamistko", Gibanje Svoboda pa obtožil, da prinaša islamizacijo in šeriatizacijo.

"Gre za spodbujanje verske nestrpnosti in širjenje laži in sovraštva," je na današnji novinarski konferenci dejala kandidatka Gibanja Svoboda za parlamentarne volitve Tereza Novak. Hkrati gre za napad na žensko, ki se je s svojimi dejanji in delovanjem vedno izkazala za velikega človeka "in žensko, na katero smo lahko vsi v Sloveniji ponosni", je dodala.

Faila Pašić je dejala, da jo je Mahničev tvit "ponižal, razvrednotil in razčlovečil". "To je dejanje, ki ga obsojam in nenazadnje se proti temu dejansko tudi borim skozi svoj aktivizem, različne aktivnosti in projekte, ki so Sloveniji prinesli lokalna, nacionalna in tudi mednarodna priznanja," je dejala. Kot je dodala, že desetletje v Sloveniji promovira dialog. Muslimani so po njenem mnenju del slovenske družbe in si za to tudi prizadevajo.

Pravna zastopnica Pašićeve in Gibanja Svoboda Nataša Pirc Musar je dejala, da gre za kaznivo dejanje razžalitve, poseg v njeno zasebnost in integriteto, pravni temelj za to je zasebna tožba, je dejala Pirc Musar.

Mahnič si ne zasluži nikakršnega spoštovanja, je dejala Novak. Dodala je, da izjava visokega funkcionarja SDS "kaže vse elemente diskurza skrajnih političnih skupin, za katere v slovenski in evropski družbi ne bi smelo biti prostora". To, da je državni sekretar za nacionalno varnost, pa zanj po mnenju Pirc Musarjeve "zagotovo ni olajševalna okoliščina".

Razmišljajo o kazenski ovadbi

O ovadbi zaradi spodbujanja sovraštva pa razmišljajo tudi v Gibanju Svoboda. "Navajati, da Gibanje Svoboda prinaša islamizacijo in šeriatizacijo Slovenije ter masovni uvoz Arabcev, jaz tukaj ne morem reči drugega, kot da je to kaznivo dejanje," je dejala Pirc Musarjeva, ki upa, da se bosta njeni stranki odločili za sodni spor. "Na koncu je samo pravo tisto, ki lahko družbi nastavi ogledalo," je dodala.

Pašićevi se zdi pomembno, da na tovrstna dejanja odreagira, "kajti nekoč bo temu treba narediti konec". Prav je, da tudi vsi drugi, ki so žrtve sovražnega govora, poznajo sredstva, s katerimi lahko razpolagajo in obranijo svojo čast in svoje dobro ime, je še dodala.

Po njenih besedah bi bilo najmanj, da bi se Mahnič opravičil in umaknil žaljivi tvit, a je "po desetletjih izredno negativnih komentarjev na moje delo, na mojo versko prepričanje, na moje osebne okoliščine" tudi njen prag tolerance postal nižji.

Mahnič se pravnih postopkov ne boji

Mahnič je v izjavi za TV Slovenija dejal, da je treba njegovo izjavo razumeti izključno v kontekstu zagotavljanja nacionalne varnosti, za katero je po svoji funkciji pristojen, in informiranja javnosti. V mandatu 2014-2018 so po njegovih besedah na komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb v povezavi z radikalnim islamom in povezavami s tujino in tudi Iranom, Pašićevo obravnavali. Mahnič pravi, da se kazenske ovadbe ali pravnih postopkov ne boji. Sklicuje se na pravico do svobode govora. Dodal je, da s svojimi besedami ni želel nikogar prizadeti, če se kdo počuti prizadetega, se mu opravičuje.  

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 35
  • Avatar luckyss
    luckyss 05:16 12.april 2022.

    Majhentić ni edini primitivec iz jagodnega izbora Janezove kleti..Tej golazni je treba onemogočiti nadaljno svinjanje po slovenskem političnem in javnem prostoru nasploh...Takšen onanističen butalski ekshibicionizem kvari sicer dokaj visok kulturni nivo Slovencev, ki je preživel tudi ti dve leti kletnega klerofašizma...

  • Avatar Zala
    Zala 00:18 12.april 2022.

    Kdo pa še resno jemlje tega krškopoljskega pujsa. Po blatu rije in temu primeren je njegov intelektualni domet.

  • andrej084 23:49 11.april 2022.

    Uvoz tuje kulture ni kulturna obogatitev, je le genocid nad lastnim narodom. Vsi tisti, ki postavljajo tujo kulturo pred lastni narod pri meni ne dobijo glasu na volitvah. Vsak glas šteje. Poglejte Francijo, pa Italijo in Spanijo, pa še Nemcijo ...prikaži večijo in GB. Si to želimo? Očitno g. Golob ne more dobiti zadostne podpore in zato paktira z županovimi volilci in muslimani v Sloveniji...