Slovenija
2891 ogledov

V gostinstvu in turizmu kljub odpiranju kritični

Prenova hotelskih sob in apartmajev Žurnal24 main
V gostinski in turistični panogi so kritični do pogojev, pod katerimi jim bo v prihodnjih dneh dovoljeno ponujanje storitev gostom. Veliko vprašanj ostaja odprtih.

''Hotelirji potrebujejo čas, da se na nove pogoje prilagodijo, rezervacij pa nimajo,'' pravi Gregor Jamnik, predsednik Združenja hotelirjev Slovenije pri Turistično gostinski zbornici Slovenije (TGZS), ki je za STA opozoril, da informacije o pogojih delovanja do hotelirjev prihajajo zelo pozno in da takšnih pogojev ob prejšnjih valih ni bilo, zato potrebujejo čas za priprave.

Po njegovih besedah definicija opravljenega testa ni jasna. Vprašanje je denimo, ali mora test opraviti zdravstveno osebje, ali je potrebno pisno potrdilo, mora biti test opravljen pred prijavo gosta v hotel in podobno. Pri nas, za razliko od Avstrije, hotelirji svojega osebja ne smejo testirati sami brez zdravstvenega osebja. Organizacija testiranja se pozna zato tudi pri stroških storitev.

Hotelirji ob tem trenutno nimajo nobenih rezervacij, saj niso vedeli, kdaj bodo lahko odprli hotele. Nekateri napovedujejo, da bodo ostali do nadaljnjega zaprti, saj se jim obratovanje pod postavljenimi pogoji ne izplača.

odprtje lokalov Odpiranje turizma Slovenija Odpirajo se apartmaji, hoteli in gostilne, toda ne veselite se prezgodaj

Predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici (OZS) Blaž Cvar pa je prepričan, da je odločitev o pogojih obratovanja diskriminatorna do panoge. "V zaprtih prostorih lahko sto tisoče zaposlenih opravlja svoje delo osem ur na dan, brez teh pogojev lahko obiskujemo vrsto lokalov in zaprtih prostorov," je spomnil.

Za odpiranje vrtov in teras lokalov se je že v preteklih dneh zaradi postavljenih pogojev, pa tudi negotovega vremena, odločila manj kot polovica gostincev, je še dodal Cvar.

Vrtovi in terase gostinskih lokalov se bodo v soboto lahko odprli po vsej državi, v regijah na rumenem seznamu bodo lahko obratovali tudi notranji prostori lokalov. V ponedeljek bodo lahko v manjšem obsegu začeli obratovati tudi nastanitveni obrati. Bo pa tako opravljanje storitev v nastanitvenih obratih kot strežba v notranjosti gostinskih lokalov dovoljena le pod pogojem testiranja gostov ali dokazila o cepljenju oz. prebolelosti, je po sredini seji sporočila vlada.

dezurni@zurnal24.si

Maske v Ljubljani Sproščanje ukrepov Slovenija Zadnja novica: Država se vrača v normalnost

 

Komentarjev 2
  • krucefiks 14:58 23.april 2021.

    nihče ne bi smel nič odpreti .če so pogoji,ne vem zakaj gostinci navaljivajo a testirat se morajo????,ko bodo se poslanci testirali se dajte pa nič prej

  • popokatopetl 15:22 22.april 2021.

    Izgleda bo za počitnice po novem treba odpret firmo za dejavnost "spletnega vplivneža" in se it "poslovni najem".